Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Sjednica Vijeća Općine Pakoštane: Usvojen proračun od 44,9 milijuna kuna, tijekom 2018. započinje gradnja luke u Dragama

U Pakoštanima, u općinskoj vijećnici, pod predsjedanjem predsjednika Vijeća Slavka Maksana (HSS) održana je treća i posljednja sjednica u 2017. godini Općinskog vijeća Općine Pakoštane kojoj je nazočilo jedanaestero od ukupno trinaestero vijećnika: Slavko Maksan (HSS), Marin Barešić (HDZ), Lucija Lokin (HDZ), Stipe Vulin (HDZ), Viktorija Rogić (HDZ), Domagoj Juričin (HDZ), Mladenko Čirjak (HDZ), Božidar Lokin (HSP AS), Luka Vulin (HSP AS), Matko Miočev (HNS) i Irena Andrić (HNS) a nedostajali su Dorijan Kazija (HNS) i Mario Đodan (HSP AS).
Jedna od najbitnijih točaka dnevnog reda bila je odluka o općinskom proračunu za 2018. godinu s projekcijama za 2019. i 2020. godinu. S devet glasova „za“, nijednim „protiv“ i dva suzdržana usvojena je odluka o proračunu za 2018. godinu koji iznosi zaokruženo 44,9 milijuna kuna.


– Redovna financijska sredstva su oko 20 milijuna kuna a ostalo su potpore iz drugih izvora financiranja. To se vidi najbolje na primjeru projekta dječjeg vrtića gdje smo prošli na natječaju i bit će sufinanciran sa 6 milijuna i 800 tisuća kuna europskih sredstava a ostatak od 700 tisuća su vlastita sredstva. – rekao je, među ostalim, načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov (HDZ).
Nadalje, naglasio je Kurtov, očekuje se, između ostalog, 3 i po milijuna kuna prihoda za sufinanciranje asfaltiranja prometnica u Poslovnoj zoni Pakoštane i 7 i po milijuna kuna za novo groblje u Pakoštanima te napomenuo da od 2018. godine u općinski proračun je uvršten i baštinski hotel Maškovića han u Vrani s planiranim prihodom  od 3 i po milijuna kuna uz potporu Općine Pakoštane u iznosu od 450 tisuća kuna.
Tijekom 2018. godine započet će gradnja luke za javni promet lokalnog značaja u Dragama a financijska sredstva Županijske lučke uprave Zadar i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture su osigurana.
U okviru plana Županijske uprave za ceste Zadarske županije planirana je gradnja prometnice Vrana-Kakma.

Za program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Općine Pakoštane u 2018. planirano je 10 milijuna i 974 tisuće kuna a za njihovo održavanje 3 milijuna i 362 tisuće. Za javne potrebe u sportu planirano je 455 tisuća kuna, u kulturi, obrazovanju i ostalim društvenim aktivnostima 410 tisuća a u socijalnoj skrbi i zdravstvenoj zaštiti 383 tisuće kuna.
Jednoglasno je usvojen program rada trgovačkog društva „Juština“ za 2018. godinu. Direktor „Juštine“ Antonio Šarić kazao je kako će se povećati broj parkirnih mjesta i uvesti poboljšana softverska rješenja za naplatu parkiranja radi boljeg nadzora i provođenja naplate. Planirano je dislociranje skladišta „Juštine“ s trenutne lokacije preko puta općinske uprave na novu u Poslovnoj zoni Pakoštane.
– U dogledno vrijeme taj prostor bit će namijenjen za odlaganje brodica i prikolica te za potrebe pauk-službe. Namjera je sklopiti ugovor s tvrtkom iz Siska koja se bavi uklanjanjem nepropisno parkiranih vozila i koja je dosta dobar rezultat postigla u gradovima gdje posluje: Novalji i Vodicama. – istakao je Šarić i dodao da ovakav model Općinu Pakoštane ne košta ni kune budući da se navedena tvrtka financira iz naplate kazni vlasnicima vozila, štoviše, dio sredstava bit će uplaćen Općini Pakoštane odnosno komunalnoj tvrtki Juština.

Druge izmjene i dopune općinskog proračuna za 2017. godinu, odnosno rebalans II., prihvaćene su jednoglasno. Ovime je proračun smanjen za 3 milijuna i 885 tisuća kuna a glavni razlozi rebalansa, rekao je voditelj Referade za proračun i financije Milan Vulin, je povećanje prihoda Javne ustanove Agencija Han Vrana i nova katastarska izmjera.
Prihodi agencije su bili planirani u minornom iznosu od 400 tisuća kuna a ostvarili su 5 milijuna i 63 tisuće kuna. Drugi razlog je nova katastarska izmjera za katastarsku općinu Pakoštane. Iz prihodovne strane, budući da u ovoj godini ti projekti neće biti ostvareni, dječji vrtić i Ulicu Jakova Gotovca, smo izostavili a radi se o iznosu od 9 milijuna i 360 tisuća kuna. – kazao je Vulin.
Posljednja točka sjednica bila je suglasnost za financijski plan Dječjeg vrtića Gardelin za 2018. godinu. Ravnateljica vrtića Marija Miočić kazala je kako je sve više djece u dužem osmosatnom odnosno devetosatnom programu u odnosu na kraći petosatni. Za 2018. godinu Dječji vrtić Gardelin planira uprihoditi milijun i 172 tisuće kuna od čega iz općinskog proračuna je osigurano 886 tisuća kuna, iz državnog proračuna 22 tisuće i 600 kuna te od cijene usluga sufinanciranih od roditelja 261 tisuća kuna.



 

Skoči do alatne trake