Petak, 29 ožujka, 2024

Prijateljstvo bivšeg i sadašnjeg vatrogasca rezultiralo vrijednom donacijom: DVD-u Sv. Filip i Jakov stigla vatrogasna oprema iz Austrije

Zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gratwein-Strassengel i ujedno austrijske pokrajine Štajerske Bernhard Konrad darovao je vrijednu vatrogasnu i tehničku opremu Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Sv. Filip i Jakov. Zahvaljujući poslovnoj i nadasve prijateljskoj suradnji Marka Jačana i Bernharda Konrada, dugogodišnjem Bernhardovom ljetovanju u Turnju i neizmjernoj ljubavi prema Hrvatskoj, vatrogasci s područja Općine Sv. Filip i Jakov postali su opremljenija i time učinkovitija vatrogasna postrojba.
– Ove godine deset puta sam bio u Hrvatskoj. Poznajem Marka još dok je kao dijete dolazio u moju vatrogasnu postaju. Ovo je vrlo važno povezivanje. Donijeli smo novu i korištenu vatrogasnu opremu: vatrogasne kombinezone, kacige i rukavice. Ovo je prva količina i trudimo se  nabaviti još opreme, od pumpi, crijeva do hidrauličnih škara, koju ćemo darovati tijekom sljedeće godine. – kazao je Bernhard Konrad, zapovjednik austrijskih vatrogasaca na području Štajerske čije područje pokriva dvjesto pedeset četvornih kilometara površine.

Općinski načelnik Zoran Pelicarić zahvalio se na hvalevrijednoj akciji i razumijevanju austrijskog dobrovoljnog društva iz Gratwein-Strassengela, grada s 13 tisuća stanovnika pored Graza. Pritom je podsjetio na važnost i spremnost dobrovoljnih vatrogasnih društava koja je došla do izražaja za nedavnih prirodnih katastrofa, velikog požara u blizini Turnja i Sv. Filip i Jakova krajem kolovoza te nezapamćenih kiša i poplava koje je zahvatilo Zadarsku županiju sredinom rujna.
– Hvala Bogu prošli smo bez ljudskih žrtava ali bilo je materijalnih šteta. Zbog ovakvih iznenadnih situacija moramo biti što spremniji, zato nama svaki mali dar znači. Nadamo se da ćemo nastaviti suradnju! – rekao je Pelicarić.
Joško Majica, zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov, kazao je kako će ova oprema pomoći u operativnom radu vatrogascima posebno se zahvalivši donatorima iz Austrije i Marku Jačanu bez kojeg se donacija ne bi realizirala.

– Bernhard i ja poznajemo se cijeli život i ovo je deseti put ove godine da boravi u Hrvatskoj, u Turnju kod mene. Do prije pet godina živio sam u Austriji, bio samo vatrogasac u njegovom vatrogasnom društvu i tako se rodilo naše prijateljstvo. – rekao je Marko Jačan.
Kako je rekao zamjenik zapovjednika DVD-a Sv. Filip i Jakov Damir Majica, ove godine do sada zabilježeno je ukupno 79 intervencija koje uključuju ne samo gašenje požara već i prometne nesreće, poplave i slično. Od osnivanja DVD-a Sv. Filip i Jakov 1994. godine, ovo će biti godina s najviše intervencija. Ipak, želja je svih da darovanu opremu članovi DVD-a Sv. Filip i Jakov što više koriste za pokazne vježbe i preventivnu edukaciju nego u osnovne svrhe.



 

Skoči do alatne trake