Subota, 20 travnja, 2024

26. obljetnica pada Vukovara: Pakoštanski branitelji odali počast vukovarskim herojima

Osamnaestog studenog grad Vukovar obilježio je 26 godina od stradanja u Domovinskom ratu od srpskih paravojnih postrojbi i tzv. Jugoslavenske narodne armije. Više od šezdeset tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske sudjelovalo je u Koloni sjećanja i na taj način dostojanstveno odalo počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima Vukovara za vrijeme tromjesečne opsade grada. Među njima, i pakoštanski branitelji s djecom, njih 65-ero, odalo je počast hrabrim vukovarskim herojima posjetivši i Spomen dom Ovčara gdje je 20. studenog 1991. godine ubijeno dvjesto šezdeset jedan ranjenik i civil, među njima i ratni izvjestitelj Siniša Glavašević.
Kolona sjećanja krenula je ove godine starom trasom od vukovarske bolnice, preko mosta Jean-Michel Nicoliera, do 5 i po kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje su državna i druga izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.
Pored Ovčare, pakoštanski branitelji posjetili su u podrumu vukovarske bolnice smješten muzej Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. gdje je vjerno prikazan boravak i teški dani za nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom napada.
Posebnu počast pakoštanski branitelji odali su jednom od najvećih junaka obrane neovisne Hrvatske, jednom od zapovjednika vukovarske obrane, general-bojniku Blagi Zadri, zapalivši svijeće pod spomenik na Trpinjskoj cesti u Vukovaru podignutom njemu u čast.
Na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata održana je misa zadušnica za poginule i nestale branitelje i civile Vukovara koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.



Skoči do alatne trake