Subota, 20 travnja, 2024

Obilježena Međunarodna noć šišmiša: U Hrvatskoj obitava čak 35 vrsta od ukupno 45 vrsta europskih šišmiša

U suradnji Javne ustanove Park prirode Vransko jezero i Ilirije d.d. u kampu Soline u Biogradu na Moru obilježena je 21. Međunarodna noć šišmiša s ciljem jačanja svijesti javnosti o potrebi zaštite šišmiša.
Neobične prilagodbe čine šišmiše jedinstvenima u svijetu sisavaca. U velikoj raznolikosti od 1000 vrsta u svijetu, šišmiši su jedna od najuspješnijih skupina sisavaca prisutnih u Hrvatskoj sa čak 35 od europskih 45 različitih vrsta.

U Parku prirode Vransko jezero zabilježeno je više od 10 vrsta šišmiša koji osim važnog mjesta za hranjenje na području jezera u špiljskim staništima nalaze i mjesta za odmor u razdoblju migracije tijekom jeseni.
Program je započeo u kreativnim radionicama u kojima su se izrađivale kape za šišmišji disko. Potom su uslijedile sportske igre na temu šišmiša pa su tako djeca igrala šišmišji dan-noć, igru eholokacije i memory igru. Održana je i tombola s nagradama Parka prirode Vransko jezero, a sudionici su također mogli uživati u ukusnoj pizzi koju je osigurala Ilirija. Nakon toga uslijedilo je interaktivno predavanje djelatnica Parka prirode Vransko jezero, a potom su djeca potražila šišmiše na području kampa uz pomoć ultrazvučnog detektora. Finale proslave slijedilo s Bat Discom koji su vodile animatorice Event tima.

Sudionici, njih dvadesetak, iz različitih europskih zemalja, Njemačke, Slovačke, Češke, Slovenije i Hrvatske, s odmora nose novo iskustvo i zanimljive informacije o jedinstvenim sisavcima koje svi često povezujemo sa strašnim pričama.


 

Skoči do alatne trake