Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Dan Općine Pakoštane: Kurtov istaknuo baštinski hotel u Vrani i kanalizaciju u Dragama kao glavne projekte, dječji vrtić i novo groblje sljedeći su ciljevi

U povodu Dana Općine Pakoštane, u vijećnici u Pakoštanima, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Pakoštane kojom je predsjedao predsjednik Vijeća Slavko Maksan. U nazočnosti brojnih uzvanika te uz uvodnu intonaciju Lijepe naše zadarske klape Munita i odavanje počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima u obrani domovine, općinski načelnik Milivoj Kurtov osvrnuo se na dostignuća i planove općinskog vodstva u proteklih godinu dana. Kao dva najvažnija projekta, Kurtov je istaknuo otvaranje baštinskog hotela Maškovića han u Vrani u čemu je Općina Pakoštane sudjelovala s oko 4,5 milijuna kuna te izgradnju kanalizacijskog sustava i rekonstrukciju cjevovoda u Dragama u duljini oko sedam tisuća i tristo metara te vrijednošću radova zajedno s poslovnom zonom 27,5 milijuna kuna.

– U ovom trenutku u hotelu Maškovića han zaposleno je četrnaestero djelatnika, a pokazuje se da su potrebe i veće pa će biti zaposleno još djelatnika. Infrastrukturno je opremljen i južni dio Pakoštana: izgrađena je nova trafostranica i proširen je cjevovod te su izmjenom i dopunom prostornog plana stvoreni uvjeti za razvoj turizma u tom dijelu mjesta. – kazao je, među ostalim, Kurtov.
Općina Pakoštane na natječaje Europske unije nominirala je tri projekta: dječji vrtić u Pakoštanima, izgradnju novog groblja također u Pakoštanima te uređenje ulica u Poslovnoj zoni Pakoštane. Zatim, raspisan je natječaj za javnu rasvjetu na plaži Janice dok su izrada projektne dokumentacije za uređenje Jaza i novog Doma kulture u tijeku. Isto tako, velika su očekivanja općinskog vodstva da se što skorije pokrenu veći projekti poput nautičke marine u Pakoštanima  i Dragama, golfskog igrališta te izgradnje većih turističkih kapaciteta kao što su hoteli.

Dan Općine Pakoštane obilježava se na dan pogibije četvorice hrvatskih vitezova, Mira Barešića, Zdeslava Turića, Frane Bokanovića i Milana Pandžića, stradalih u vojnoj akciji kobnog 31. srpnja 1991. godine u Miranjama Donjim. Općinsko vodstvo, predstavnici braniteljskih udruga te rodbina četvorice poginulih hrvatskih heroja položila je vijence i zapalila svijeće pod spomen-obilježje u Miranjama Donjim.

Zadarski župan Božidar Longin istakao dvije glavne djelatnosti na području Općine Pakoštane, turizam i poljoprivredu, koje županija, u skladu s mogućnostima, financijski podržava. Posebno je pritom istakao izradu studije navodnjavanja Vranskog jezera koju Zadarska županija priprema u suradnji s resornim ministarstvom i Hrvatskim vodama.
– Pored toga, Županija pomaže uvijek onima kojima je najteže pa tako 23 obiteljima sufinanciramo ogrjev. Zatim, ulaže ovdje dosta i na području sporta, zdravstva a nismo zaboravili i na kulturnu baštinu. – rekao je župan Longin.

Svečana sjednica zaključena je izvedbom pjesme „Croatio, iz duše te ljubim“ klape Munita predvođenom Ivicim Sikirićem Ićom. Program je vodila Anđela Fržop, a priznanja ovogodišnjim laureatima dodijelio je načelnik Milivoj Kurtov. U ime nagrađenih, na čestitkama se zahvalio Mišel Krpeta, predsjednik Brdsko-biciklističkog kluba Pakoštane.


Dobitnici priznanja

PRIZNANJE OPĆINE PAKOŠTANE:

1)     Gabriela Barešić iz Draga i Dorija Petrić iz Pakoštana, učenice Osnovne škole Pakoštane, za osobite uspjehe tijekom osnovno školskog obrazovanja. Učenice su završile  osnovnoškolsko obrazovanje s odličnim uspjehom, uzornog su vladanja, odgovorne i uljudne prema svojim učiteljima te tijekom školovanja rado su pomagale  prijateljima u razredu i šire. Sudjelovale su na mnogobrojnim natjecanjima u znanju, sportu i izvan školskim aktivnostima te tako predstavljale Osnovnu školu Pakoštane u Zadarskoj županiji.

2)     Brdsko-biciklistički klub Pakoštane iz Pakoštana, radi promicanja biciklizma kao sporta i oblika rekreacije  te razvijanja društvenih odnosa značajnih za Općinu Pakoštane.
Klub je osnovan  2014. godine te broji 43 člana, od toga 25 članova stalno aktivnih koji  sudjeluju u svim klupskim akcijama dok na utrkama imaju otprilike od 12 do 15 predstavnika u svim kategorijama. U klubu ima članova svih uzrasta, trenutno  je najmlađi osmogodišnjak a najstariji pedesetogodišnjak, iako dob nije ograničena. Klub broji 12 članica a posebno su ponosni na juniorku Karmen Škiljić koja se redovito penje na postolja nakon utrka. Klub  nastupa na brdsko-biciklističkim utrkama poput uspona na Zavižan, maratona Plitvice, uspona na Biokovo  i Velebit. Po prvi put su imali predstavnike na utrci iz UCI C1 serije u Premanturi, s koje su donijeli po jedno drugo i četvrto mjesto.
Posebno su angažirani u organizaciji maratona Vransko jezero kojeg smatraju svojom  domaćom utrkom, a na koju se okupi najveći broj klupskih „pedalista“ čime promiču turizam i razvoj Općine Pakoštane što je vrijedno priznanja.

3)     Luka Božićević iz Josipdola i Gordan Badanjak iz Sv. Petra kraj Ogulina, pripadnicirna Dobrovoljnog društva Oštarije te Nikica Tuta iz Pakoštana, za pružanje nesebične pomoći u spašavanju unesrećenog turista te razvijanju društvenih odnosa značajnih za Općinu Pakoštane. Luka Božićević i Gordan Badanjak za vrijerne ljetovanja u odmaralištu Hrvatske elektroprivrede koje se nalazi uz plažu Punta u naselju Pakoštane, uočili su utopljenika te zajedno s Nikicom Tutom krenuli u spašavanje i reanimaciju utopljenika do dolaska Hitne medicinske pomoci koja je istodobno se nalazila na intervenciju u Pakoštanima. Ocijenivši slučaj utapljanja kao prioritetniji, tim Hitne medicinske pomoći preuzeo je unesrećenog turista i prevezla ga u Opću holnicu Zadar. Turist je zahvaljujući trojici plementih i požrtvovnih junaka preživio te im je ovim priznanjem iskazana zahvalnost.

 

NAGRADA OPĆINE PAKOŠTANE:

1)     Ribarsko-proizvođačka zadruga Vrgada, za rad u korist otoka i naselja Vrgada te sveukupnog doprinosa razvoja Općine Pakoštane. Zadruga  vrši prijevoz  ljudi i dobara od 1963. godine, na relacijama Biograd na Moru-Vrgada-Pakoštane te  ima u planu razvijati svoje poslovanje, kako prijevoza tako i ribarstva. Ima osmero zaposlenih zadrugara i raspolažu s tri broda a četvrti je u izgradnji.




 

Skoči do alatne trake