Subota, 20 travnja, 2024

Večer klapske pisme „Kamena Dalmacija“ u Turnju: Devet klapa pjevalo u spomen na Romea Santinija

U organizaciji ženske klape Karmel, a uz pokroviteljstvo Općine Sv. Filip i Jakov, Zadarske županije i Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, na trgu ispred župne crkve Gospe od Karmela u središtu Turnja, održana je deveta po redu Večer klapske pisme „Kamena Dalmacija“. Na ovaj način, sumještani, prijatelji i rodbina prerano preminulog pjevača Romea Santinija rodom iz Turnja prisjeća ga se i odaje počast njegovu uspješnom radu i neizmjernoj ljubavi prema pjesmi i Dalmaciji. Njegov hit po kojem je i ovaj kulturni događaj dobio naziv, „Kamena Dalmacija“, i danas se često pjeva i rado sluša na radiopostajama širom Lijepe Naše.
Ovom prigodom, uz domaćice klapu Karmel, nastupilo je osam klapa: ženske klape Garofuli iz Bibinja, Kandelora iz Zemunika Donjeg, Orca iz Splita te muške Kalelarga iz Zadra Korda iz Lumbarde na Korčuli, Munita iz Zadra, Pokornik iz Ostrvice kraj Omiša te Težaci iz Paljuva.
Ove godine, vrijedi istaknuti, posjetitelji su imali prigodu uživati u nastupu ovogodišnjih finalista i pobjednika prestižnog Festivala dalmatinskih klapa u Omišu: finalisti ženska klapa Karmel i pobjednice u ženskoj konkurenciji klapa Orca te Korda, ovogodišnji finalisti Završne večeri muških klapa, ujedno i pobjednici Večeri izvornih napjeva. Klapa Munita ove godine postigla je značajan uspjeh osvojivši nagradu portala DalmacijaDanas na Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima dok se klapa Kalelarga okitila prvim mjestom na ovogodišnjem festivalu klapske pisme “Jelsa od versa” u Jelsi na otoku Hvaru.
Program je vodio radijski voditelj Božidar Rebić u vrlo opuštenom ozračju, a gotovo dvosatni program zaključen je zajedničkom izvedbom najdraže skladbe, Romeove „Kamene Dalmacije“. Dakako, zadovoljnoj i dobre klapske pjesme željnoj publici ni to nije bilo dostatno pa su izvođači zapjevali i uvijek rado slušanu „Ružu crvenu“.
Klapa Karmel osnovana je 2008. godine i višestruke su finalistice omiškog festivala. Ove godine osvajačice su drugog mjesta i Zlatne plakete na Festivalu klapa Školjka u Pakoštanima. Klapu čine Anđela Santini-Šimunić, Katarina Mandić, Aleksandra Santini-Šarić, Slavica Santini, Andrea Bezinović, Sanja Santini-Šuperba, Ane Lukačić, Ljiljana Kadija-Pulić te prof. Magdalena Miočić koja je ujedno i umjetnička voditeljica.



 

Skoči do alatne trake