Petak, 26 travnja, 2024

Premijer Andrej Plenković svečano otvorio baštinski hotel Maškovića han u Vrani: Prvi gosti početkom kolovoza i to iz – Hrvatske!

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković svečano je otvorio obnovljeni baštinski hotel Maškovića han u Vrani vrijedan 30 milijuna kuna, a financiran iz programa IPARD 2009 i sredstvima Ministarstva kulture i Općine Pakoštane.
Premijer Plenković  je novi turistički proizvod u zaleđu Pakoštana nazvao „hotelom 17. i 21. stoljeća“ i istakao ga kao iznimno vrijedno kulturno dobro koje pokazuje koliko je Vrana bila relevantna i u to prošlo vrijeme.
– Koliko će ovaj hotel oplemeniti turističku ponudu Općine Pakoštane, mislim da ćemo se uvjeriti u godinama koje su pred nama. Njegov prostor omogućit će, ne samo evociranje zanimljivih, povijesnih vremena, nego će i dati drukčiju turističku ponudu uz asocijacije na islamsku kulturu koja je bila i na našim prostorima. – naglasio je Plenković izrazivši zadovoljstvo što je ovako vrijedan projekt sufinanciran europskim sredstvima što pruža, rekao je, nove mogućnosti i za druge slične projekte diljem Dalmacije i Zadarske županije.

Ravnatelj Javne ustanove Agencija Han Vrana Marko Meštrov opisao je ukratko životni put Jusufa Maškovića posebno istakavši njegovu milost prema zarobljenicima na Kreti što je platio glavom. Meštrov je dodao kako Maškovića han nije jedini vrijedan kulturni spomenik u Vrani, već u njegovoj blizini se nalazi starohrvatski grad Vrana koji se prvi put spominje 1075. godine u darovnici hrvatskog kralja Zvonimira. Iz povijesnih izvora može se vidjeti da je, istakao je Meštrov, Vrana bila mjesto u kojem su se čuvali kruna i žezlo hrvatskih kraljeva te izrazio nadu za skorašnjom obnovom starohrvatskog grada Vrana.
Ministrica kulture Mira Obuljen Koržinek navela je razloge zbog čega je Maškovića han izabran za pilot-projekt obnove spomenika kulture u Hrvatsko financiran pretežno europskim novcem: zbog iznimne vrijednosti spomenika te nailaska na dobre i kvalitetne poslovne suradnike, Općinu Pakoštane i Konzervatorski odjel u Zadru.

Maškovića han, prema arapskom „khan“ znači kuća, dao je sagraditi u 17. stoljeću Jusuf Mašković, međutim, budući da je pogubljen, nikada nije bio dovršen. Nakon 370 godina od kada je Mašković, vrhovni admiral turske vojske, započeo gradnju ljetnikovca u rodnom mjestu, ovo zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske pretvoreno je u atraktivni smještajni objekt koji prve turiste dočekuje početkom kolovoza i to iz – Hrvatske.
– Baštinski hotel Maškovića han raspolaže sa šesnaest smještajnih jedinica, 14 dvokrevetnih soba i dva apartmana, zatim, recepcijom, suvenirnicom, muzejem, vinotekom, iskopinama turskog hamama i prekrasnim i impozantnim restoranom za 105 osoba. – kazala nam je direktorica prodaje Danijela Skorić.

Za gastronomski dio posebno je angažiran vrsni zadarski masterchef Renato Kraljev.
– Prvi gosti nam dolaze iz Hrvatske. Baš nam se jučer javio gospodin, vlasnik hotela u Rovinju, a trenutno je na ljetovanju na Biogradskoj rivijeri te je poželio biti prvi gost baštinskog hotela Maškovića han. Cijene će varirati ovisno o dobu godine, a za prvu godinu bit će promotivne. Radit će cijele godine, a u planu je i izgradnja bazena. U prostoru gdje je turski hamam planiran je wellness, no ne klasičan već prilagođen koncepciji hotela. – dodala je Skorić.
Svečanom događaju u Vrani nazočili su, uz premijera Andreja Plenkovića i domaćina općinskog  načelnika Milivoja Kurtova, ministar obrane Damir Krstičević, ministrica kulture Mira Obuljen Koržinek, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Grada Biograda Ivan Knez, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, načelnik Glavnog stožera Ministarstva obrane Mirko Šundov, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane Danijela Vulin i drugi.


Jusuf Mašković

Jusuf Mašković, odnosno Josip Mašković, rođen je 1604. godine kao kršćanin u kršćanskoj obitelj koja je služila vranskog bega. Kao dječak završio je kao sluga, odnosno timar, kod bega gdje je naučio turski jezik i prešao na islam. Jednom prilikom došao je do Carigrada gdje se na dvoru zaposlio kao vrtlar sprijateljivši se s Ibrahimom pritvorenim od strane svoga brata Murata IV. Nakon smrti Murata IV., Ibrahim sultan imenuje Maškovića drugim velikim vezirom i vrhovnim admiralom turske flote. Baš u to vrijeme Jusuf Mašković započinje graditi han u Vrani, a u isto 1644. godine započinje Kandijski rat. Pokorivši nekoliko gradova na Kreti, Mašković pokazuje milost prema zarobljenicima što sultan shvaća kao čin izdaje te ga daje pogubiti. Gradnja gotovo dovršenog hana u Vrani prestaje te njegova namjena postaje isključivo vojna za potrebe turske vojske.



 

Skoči do alatne trake