Petak, 19 travnja, 2024

Regata na latinsko jedro i trevu: „6. Đir po konalu“ u Ugriniću na otoku Pašmanu u nedjelju 9. srpnja 2017.

U nedjelju, 9. srpnja 2017. s početkom u 14 sati u mjestu Ugrinić na otoku Pašmanu održati će se regata na oštra/latinska idra i trevu pod nazivom “6. Đir po konalu”.
Regata okuplja vlasnike i ljubitelje tradicijskih drvenih brodova te će startati posade u kategorijama leut, gajeta i kaić. Nakon regate po Pašmanskom kanalu slijedi proglašenje pobjednika, večera u tradicionalnom stilu te zabava.
Održavanje turistički atraktivne regate motivacija je da vlasnici svoje drvene brodove obnavljaju i održavaju u funkciji kao i prenošenje tradicije plovidbe na jedra s koljeno na koljeno.
Projekt održavanja regate starih, tradicionalnih drvenih brodova na oštra/latinska jedra i trevu započet je 2007. godine kao ideja očuvanja i predstavljanja simbola otoka i Pašmanskog kanala kroz nekadašnji život mornara, brodograditelja, ribara i težaka te se od tada održava svake godine. Cilj projekta je spojiti brodare, brodograditelje i umjetnike s posjetiocima u jednu cjelinu i tim objedinjenjem i prezentacijom svega što je sačuvano, a što je simbol hrvatskih otoka, tj. tamošnjih mornara-težaka.
Regata se održava u organizaciji udruge “Frkata” iz Ugrinića i Turističke zajednice općine Tkon u suradnji s Institutom za maritimnu baštinu “Ars nautica”, a pod pokroviteljstvom Općine Tkon.


 

Skoči do alatne trake