Subota, 20 travnja, 2024

Podnesena kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja: U Sv. Petru sanirali divlje odlagalište, neodgovorni pojedinci nastavili po starom

Općina Sv. Filip i Jakov podnijela je Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja ili više njih koji su, za sada još neutvrđenog datuma, odložili velike količine otpada u Sv. Petru u blizini mjesnog groblje suprotno jasno označenoj zabrani odlaganja bilo kakvog otpada. Na ovaj način želi se stati na kraj neodgovornom ponašanju pojedinaca koji na ovaj način ugrožavaju život i zdravlje ljudi, kakvoću zraka, voda i bilja i životinja.

Divlje odlagalište otpada na ulazu u Sv. Petar

– Problem odlaganja otpada svugdje postoji ali u Sv. Petru možemo reći da je nastala ekološka katastrofa. Konstantno je to divlje odlagalište sanirano međutim u posljednje vrijeme je eskaliralo. U posljednjem čišćenju, prije 14 dana, odvezli smo više od 300 kubika na Baštijunski brig. U isto vrijeme smo riješili i problem star više 20 godina – srušena kuća u moru, također u Sv. Petru. Oko 600 kubika građevinskog otpada uklonjeno je iz mora prilikom gradnje kanalizacijskog sustava. – kazala je zamjenica načelnika Josipa Mrkić.

Ni ogromne stijene nisu pomogle

Trošak uklanjanja otpada pada na teret Općine Sv. Filip i Jakov, odnosno poreznih obveznika pa tako neodgovornost pojedinaca skupo košta odgovornu većinu.
Nakon sanacije divljeg odlagališta u Sv. Petru, postavljene su goleme stijene kako se odlaganje raznog otpada ne bi ponovilo. Međutim, kamen je pomaknut i onečišćenje okoliša je nastavljeno.

Josipa Mrkić, zamjenica načelnika

Ovaj čin ugrožavanja okoliša otpadom, prema članku 196.  stavku 2., okarakteriziran je kao kazneno djelo prema Kaznenom zakonu i predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.
U zaleđu Sv. Filip i Jakova, iza Banovih bora, otvoreno je reciklažno dvorište u kojem žitelji mogu besplatno odložiti sve vrste otpada osim građevinskog.
Paradoksalno je da mnogi vlasnici kuća u Sv. Petru, među njima dosta tzv. „vikendaša“,  nemaju kantu za smeće. Gosti koji dolaze sa sjeverne strane u Sv. Petar zatječu, malo je reći, ružnu sliku o turističkom mjestu uz more. Smrad koji se širi te odbačeni madraci uz prometnicu kvare sliku o turističkom odredištu kakav je Sv. Petar.

Reciklažno dvorište iza Banovih bora u Sv. Filip i Jakovu

Komunalnu djelatnost skupljanja i odvoza komunalnog otpada na području općine obavlja obrt Loši. Naknada po kanti za žitelje iznosi 50 kuna mjesečno dok „vikendaši“ plaćaju 300 kuna godišnje.
Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić kazao kako će se morati uvesti i videonadzor pa čak i stražarska služba kako bi se riješio problem u Sv. Petru.



 

Skoči do alatne trake