Četvrtak, 28 ožujka, 2024

238 izlagača na 12. Gastro stolu u Biogradu na Moru: Vrhunskim okusima i mirisima najavili uspješnu glavnu turističku sezonu

Trodnevni Gastro stol u Biogradu na Moru i ove godine oduševio je nekoliko desetaka tisuća posjetitelja privučenih mirisima i okusima jela primorske i kontinentalne Hrvatske ali i internacionalnih specijaliteta poput onih iz Mađarske, Italije i Slovenije. Dvanaest godina Gastro stol, ranije Biogradski stol, označava početak glavne turističke sezone u Biogradu na Moru, a sve je počelo sa idejom dugogodišnjeg direktora biogradske turističke zajednice Ive Eškinje da na jednom mjestu spoji plavu i zelenu, odnosno, kontinentalnu i primorsku Hrvatsku.

I dok se do prije koje godine naglasak stavljao na obaranje rekorda u dužini stola, posljednje dvije godine organizatori, Grad Biograd na Moru i Turistička zajednica grada Biograda na Moru, okrenuli se kvaliteti ponude i programskim novostima. Tako uz iznimno bogatstvo okusa i mirisa, manifestaciji su ove godine posebnu notu dali koncerti pjevačkih zvijezda, brojnost klapa i kulturno-umjetničkih udruga ali i mažoretkinja. Sve je započelo u predvečerje petka veselim svečanim defileom glazbenih skupina, Gradske glazbe Biograd, Biogradskih mažoretkinja, Vitezova vranskih, Neretvanskih lađara i brojnih folklornih skupina, što domaćih, što inozemnih.
Na dvije pozornice, onoj ispred gradske uprave te u ribarskoj luci, nastupili su u tri dana Gastro stola klapa Bunari, Maja Šuput, Marijan Ban i Diktatori, Učiteljice, Free way, Gustafi te Jakša Jordes & DJ.

Među dvjesto trideset i osam izlagača na biogradskoj rivi, od hotela Kornati do ribarske luke, na pojedinim mjestima svake godine vlada velika gužva. Jedna od takvih je i ono gdje se pripremao poljički soparnik, tradicijsko jelo iz omiškoga zaleđa.
– Kako se priprema poljički soparnik? Za tijesto koristimo pšenično brašno, voda i sol koje se potom razvuče u dvije opne. Na njih se stavlja stara blitva, što starija, to bolja jer mlada pusti vodu. Na tijesto ide tri kilograma blitve, dan prije oprane i osušene. Dodamo jednu „kapulu“, maslinovo ulje i sol. Peče se u „kominu“ prekriven žeravicom i lugom, 10 do 12 minuta. Kad se ispeče, ispuše se i zatim se namaže miješanim uljem i češnjakom. – kazala nam je Željka Šarić iz Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ante Šarić iz mjesta Trnbusa dok je pripremala tko zna koji tu večer po redu poljički soparnik.

Malo dalje biogradski planinari okupljeni u Planinarsko društvo Belveder, s osmijesima na licima i naoružani zavidnim kulinarskim vještinama, pripremili su sve poznatiju biogradsku ćućku, odnosno „paštu-fažol“.
– Ove godine, da budemo malo različiti od prošle, pripremili smo i jotu, znači „pašta-fažol“ s kiselim kupusom. Pripremili smo oko dvjesto pedeset do tristo porcija i, Bogu hvala, sve je otišlo! – rekao je Robert Pejić, predsjednik PD „Belveder“.
Gastro stol, odnosno Festival izvorne hrane, pića, delicija, suvenira i folklora, odvijao se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te Ministarstva turizma i Ministarstva regionalnog razvoja i fondove Europske unije.

Iz Neretvanske doline na Gastro stol pristigli su i, kao i svake godine, članovi Udruge za očuvanje neretvanske baštine iz Opuzena koji su posjetitelje počastili Neretvanskim brudetom, specijalitetom neretvanskog kraja kojeg tamo svaka kuća sprema, naglasili su izlagači, na svoj način.
– Neretvanski brudet poseban je zato jer se radi na specifičan način. U našem kraju svaka kuća, svaki stanovnik radi Neretvanski brudet drugačije ali se pritom drži osnovnog principa: da mora biti ljut, da se stavi domaća ljuta paprika, domaće maslinovo ulje, krupna morska sol i vinski ocat. Naravno, pored ribe jer za svaki brudet najvažnija je da je riba „friška“. Ja sam večeras radio od tri vrste ribe, odnosno u ovom slučaju i vodozemaca: jeguje, žaba i cipola, to jest, jegulje, žaba i cipla. – rekao je kuhar-amater Pavo Rešetina.

Uz biogradsku rivu privezali su i tradicijsku brodicu iz doline Neretve, lađu, koja je otrgnuta od zaborava upravo zahvaljujući njima i organizaciji poznatog Maratona lađa na Neretvi.
Uzgoj stabla maslina i proizvodnja maslinova ulja u biogradskom kraju i Dalmaciji od davnina se prenosi s koljena na koljeno. Jedno od najkvalitetnijih izloženih ulja na ovogodišnjem Gastro stolu bilo je, bez sumnje, ono Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Gordana Strpić.

– Za Gastro stol ove godine izložili smo šampionsko ekstradjevičansko maslinovo ulje koje je nagrađeno pobjedničkim naslovom na Danima masline u Zadru ove godine. Isto tako i sortno maslinovo ulje oblica koje je bilo šampion u Ankaranu u Sloveniji. Cijena ulja u boci je sto kuna. Cijena je mogla biti i malo viša ali zbog Gastro stola išli smo na prihvatljiviju varijantu. – kazao je Zlatko Strpić, suprug vlasnice OPG-a Gordane Strpić.

Na sredini rivi zatekli smo zadarsku udrugu Manufaktura okusa koja je spremala tradicionalna jela dalmatinskog kraja: janjetinu ispod peke, crni rižoto od sipe i tuna steak u posebnoj spremljenoj ciabatti. Društvo zaljubljenika u dalmatinsku kuhinju prošle godine nagrađeno je Nagradom Grada Zadra, a radi se o mladima ljudima koji su stekli već podosta iskustva u ugostiteljstvu i turizmu, i kako ističu, svi su kuhari-amateri predvođeni majstorom od peke i najstarijim članom kuharske družine Antom Baturom.



 

Skoči do alatne trake