Subota, 20 travnja, 2024

Rezultati lokalnih izbora: Zoran Pelicarić i Ivan Knez najuvjerljiviji, Krešimir Ćosić bez protukandidata, Goran Mušćet za sedam glasova bolji, Milivoj Kurtov najuspješniji u općini Pakoštane ali odluka ipak u drugom krugu

Privremeni rezultati lokalnih izbora 2017, s obrađenih 100 % biračkih mjesta, na području grada Biograda na Moru i susjednih općina Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon i Pašman, ne donose nove ljude na čelne pozicije, uvjetno rečeno za Općinu Pašman, što pokazuje da je biračko tijelo zadovoljno učinjenim u protekle četiri godine. Gotovo sve je riješeno u prvom krugu, jedino će Općina Pakoštane imati drugi krug budući da je Milivoj Kurtov (HDZ, HSS) osvojio 46,48% glasova, a iza njega je Žoni Maksan (HSP AS) s 27,17 posto.
U svim ostalim općinama i gradu sve je riješeno u prvom krugu pa je tako u Biogradu na Moru Ivan Knez ponovno uvjerljivo pobijedio svoje protukandidate s 54,68 % glasova što je na tragu rezultata iz 2013. godine i 61,45% osvojenih glasova. Oporba u novom sazivu Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru HDZ-u će biti MODES/DSU, Kandidacijska lista grupe birača Antoni Rudić i SDP/HNS. HDZ/HSU dobili su 9 mjesta (Ivan Knez, Suzana Tolić, Ivana Stamičar, Angela Šarić, Marija Zrilić, Nikoleta Mustapić, Josipa Pribilović, Toni Bogdanić i Ivica Kapitanović). MODES/DSU dobili su 2 vijećnička mjesta (Ante Fuzul i Robert Pelicarić). Kanidacijska lista grupe birača Antoni Rudić također je dobila 2 mjesta (Antoni Rudić i Leo Zorica), a isti broj i SDP/HNS (Slavica Jeličić i Branka Golić).
Najmanje neizvjesnosti oko načelničkog mjesta bilo je u općini Pašman gdje na izbore izašao samo jedan kandidat – Krešimir Ćosić (HDZ), u prošlom mandatu donačelnik s nezavisne liste Andra Magića, sada njegova zamjenika. Ćosić je osvojio 77,96% glasova.
Međutim, druga općina na otoku Pašmanu, općina Tkon, ponudila je upravo suprotno: neizvjesnost do samog kraja gdje je odluka pala u svega nekoliko glasova, da budemo precizni – sedam. Tamo je Goran Mušćet (Kandidat grupe birača), dosadašnji općinski načelnik, sa 49,78% na prema 48,25% glasova pobijedio Borisa Katičina (Kandidat grupe birača).
Uvjerljiva pobjeda za mjesto načelnika Općine Sv. Filip i Jakov pripala je Zoranu Pelicariću (HDZ) kojem će ovo biti drugi mandat. Pritom je osvojio 59,03% naspram 33,96% kanditatkinje MODES-a Jovite Pirović.
Najveći broj birača izašao je na području Općine Tkon sa čak 67,36%, zatim na području Općine Sv. Filip i Jakov 55,87%, Općine Pakoštane 55,13%, a najmanje u Gradu Biogradu na Moru sa 52,58%.
Novi župan Zadarske županije bit će Božidar Longin (HDZ, HSP AS, HSU, HRAST, Narodna stranka-Reformisti) koji je iza sebe uvjerljivo ostavio, s 50,11% na prema 20,17%, drugoplasiranu Renatu Sabljar-Dračevac (SDP, HNS, HSS, DSU). Najviše glasova Longin je dobio, kada gledamo samo Biograd na Moru i susjedne općine Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon i Pašman, u Općini Pakoštane 54,39%, a najmanje u Općini Tkon 30,92%.


GRAD BIOGRAD NA MORU


OPĆINA SV. FILIP I JAKOV


OPĆINA PAKOŠTANE


OPĆINA TKON


OPĆINA PAŠMAN




 

Skoči do alatne trake