Četvrtak, 28 ožujka, 2024

U Pakoštanima prikupljene 24 doze krvi, četvero novih davatelja

U Pakoštanima u općinskoj vijećnici, u suradnji s Odjelom za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Zadar, održana je druga po redu ove godine akcija prikupljanja krvi kojoj se odazvalo njih trideset i petero, a krv dalo dvadeset i četvero.
Aktiv dobrovoljnih davatelja krvi Pakoštane broji 95 članova od toga oko 50 je redovitih.
– Imamo dosta mladih u posljednje vrijeme. U prosjeku dajemo oko 25 doza krvi po akciji, nekada bude više, nekad manje. Najviše davanja ostvario je Neven Maksan s 58 davanja. Imali smo člana iz Vrane sa 70 davanja koji je nagrađen u Zadarskoj županiji posebnim priznanjem. Moj kolega i desna ruka Vinko Lacman i ja dosta aktivno radimo na popularizaciji ove humane aktivnosti. Imamo jako dobru suradnju s našim dragim donatorima koji nam svesrdno pomažu, prije svega, za zahvalni obrok nakon akcije. To su, prije svih, Općina Pakoštane, zatim, privatni ugostiteljski objekti manje-više svi, potom, trgovine, građevinske tvrtke, načelnik Milivoj Kurtov dodatno sa svojim OPG-om i vinarijom, pekare… Dosta aktivno animiramo ljude, od kuće od kuće. – rekao je Branko Juričin, voditelj Aktiva dobrovoljnih davatelja krvi Pakoštane koji je prije sedam godina naslijedio Šimu Bakiju i kojem je ovo trideseto davanje krvi.

Zahvalni obrok za davatelje krvi priređuje se, pa tako i ovaj put, u vjeronaučnoj dvorani mjesne crkve Uzašašća Gospodinova zahvaljujući susretljivošću župnika don Jure Zubovića.
Prvi puta krv je dalo četvero darivatelja, a zaslužnima su uručene prigodne zahvalnice, Valeriji Rosan i Valteru Lacmanu za 10 puta darovanu krv te Ivici Rosanu za 20 darivanja.
– Ono što je važno naglasiti je da su na ovoj akciji tri žene prvu put darovale krv što je jako pohvalno budući da se žene puno teže odlučuju darovati krv i općenito je manje žena nego muškaraca među darivateljima. Nastavno na to, trudimo se animirati žene na različite načine kako bismo ih potakli da se odazovu akcijama pa evo želim iskoristiti priliku i ovim putem da ih sve pozovem da nam se priključe na akcijama koje su planirane u lipnju, a to su 8. lipnja u Sv. Filip i Jakovu, 13. lipnja u Tkonu i 29. lipnja u Dragama. – istakla je ravnateljica Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru Franka Troskot.

Akciji darivanja u Pakoštanima pristupili su: Ivan Anić, Ivan Bačkov, Davor Bačkov, Boris Bašić, Marina Grabovčić-Horvat, Mario Kurtov, Valter Lacman, Željko Lokin, Ante Lokin, Neven Maksan, Ante Maksan, Krešimir Maksan, Toni Maksan, Ivica Rosan, Branko Rosan, Valerija Rosan, Marina Rosan, Daria Stojanov, Joso Šarin, Nikola Šarin, Marija Škiljić, Josip Škiljić, Ivica Vujasin, Milena Vukoja, Vice Bakija, Marina Škiljić, Mara Maksan, Ivan Vukoja, Jolanda Bačkov, Mate Kurtov, Jeka Lacman, Filipa Maksan, Stipe Miočev, Martina Škiljić i Dragica Vujasin.



 

Skoči do alatne trake