Petak, 29 ožujka, 2024

Dvadesetero polaznika uspješno završilo tečaj za maslinara u organizaciji LAG-a „Laura“

Lokalna akcijska grupa „Laura“ u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita te Pučkim otvorenim učilištem „Libar“ iz Šibenika u proteklih mjesec dana je organizirala i održala tečaj za maslinara prema verificiranom programu od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.
Tečaj je pohađalo dvadesetero polaznika s područja koje obuhvaća LAG „Laura“ kako bi proširili svoja znanja i iskustvo na području maslinarstva te kako bi bili konkurentniji u slučaju prijave projekata na natječaje za poticanje sektora poljoprivrede.

Teorijsku i praktičnu nastavu su održali profesori s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša koji su na polaznike prenijeli svoje vrijedno znanje i dugogodišnje iskustvo. U masliniku Poljoprivredne zadruge „ Maslina i vino“ okupljeni polaznici tečaja imali su priliku okušati se u rezidbi pod stručnim vodstvom dr.sc. Frane Strikića. Upravo je travanj idealno vrijeme za rezidbu maslina jer tada završava diferencijacija pupova te je moguće obaviti rezidbu na rod. Na ovaj način polaznici tečaja za maslinara stekli su znanja za stručno obavljanje zadaća u pripremi zemljišta za podizanje maslinika, obradu i uzgajanje maslina, od sadnje i njege sadnica, obrade maslinika, berbe plodova masline, skladištenja do čuvanja sredstava koja se koriste pri radu, zatim, znanja u primjeni suvremenih metoda rada u maslinarstvu te zaštitnih i higijenskih mjera pri radu.

– Ovaj tečaj za maslinara pomoći će mi u zaštiti i obnavljanju mojih stabala maslina kako bih se proširila i dodatno zasadila nove te kako bih se natjecala i u maslinarstvu, ne samo u povrtlarstvu i voćarstvu. Inače, ljeti prodajem svoje poljoprivredne proizvode turistima i moji glavni kupci su gosti iz Slovenije, Mađarske i Njemačke. Dolaze izravno na moja polja gdje kušaju plodove: rajčicu, papriku, tikvice, trešnje…  – kazala nam je Helena Mikas, mlada vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, koja uzgaja dvadeset stabala maslina ali bavi se i povrtlarstvom i voćarstvom.
Kao rezultat uspješno završenog tečaja za maslinara, u gradskoj vijećnici u Biogradu na Moru održan je ispit za polaznike u komisiji dr.sc. Frane Strikića i dr.sc. Marina Čaglja te uz pomoć koordinatorice za stručno osposobljavanje iz učilišta „Libar“ Lorene Erceg. Nakon završetka ispita, polaznicima su svečano uručene diplome, a vrijedi istaknuti kako se uspješno završen tečaj za maslinara upisuje u elektronsku radnu knjižicu.


Polaznici tečaja za maslinara

Tečaj za maslinara uspješno su završili: Marko Meštrov, Kristijan Galešić, Jurica Peraić, Milorad Zubčić, Tomislav Perica, Mirjana Dijan, Iva Strpić, Helena Mikas, Marijana Marinić, Mateo Smolić-Ročak, Tomislav Čudina, Silvester Bašić, Dragan Vukoja, Leon Čudina, Željko Živković, Ante Vrsaljko, Josip Čakarun i Jadranka Budanović.

 



 

Skoči do alatne trake