Petak, 29 ožujka, 2024

Festival cvijeća Zadarske županije u Sv. Filip i Jakovu je manifestacija kojoj se svi rado vraćaju!

U Svetom Filip i Jakovu, na otvorenom prostoru hotela Villa Donat zlatnog pokrovitelja manifestacije tvrtke Ilirije te u središtu mjesta na rivi, održan je sedamnaesti po redu Festival cvijeća Zadarske županije. Četverodnevnu manifestaciju u organizaciji Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov i suorganizatora Općine Sv. Filip i Jakov svečano je otvorio još uvijek aktualni dožupan Zadarske županije Božidar Longin i pritom nazvao sedamnaest godina održavanja ovog festivala u stilu Gibonnijevih stihova – zlatnim godinama.

UNICEF-ov ambasador dobre volje Zlatan Stipišić Gibonni hitovima „Oprosti“ i „Zlatne godine“ uveličao je značaj ove priredbe koja je započela već poodmakle 2001. godine. Kako je i rekao Gibonni, posebno je vezan za Sv. Filip i Jakov gdje je njegov otac osnovao i vodio mušku klapu Cantus.
– Ne možemo imati bolju uvertiru u jednu krasnu turističku sezonu, kakve su najave za ovu sezonu, a koja je pred nama. No, kažu da bi čovjek prodavao cvijeće, mora poznavati i imati puno ljubavi, to voliti, a i cvijet ga povezuje sa zemljom. – rekao je Longin.

Općinski načelnik Zoran Pelicarić konstatirao je kako je Festival cvijeća Zadarske županije započeo s 21. stoljećem i poželio da traje barem do kraja istog stoljeća.
– Izlagači su dali snagu i kontinuitet ovoj manifestaciji koja je počela s pet, a evo sada ih je više od sto. Svi ovdje smo radi posjetitelja, neki od njih sedamnaest godina dolaze, a broj posjetitelja popeo se i do 20 tisuća. – naglasio je Pelicarić.
Vesela Mrđen-Korać, načelnica za Europu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, posebno je istakla snažnu potporu ministarstva uspostavi suradnje između Općine Sv. Filip i Jakov i Grada Mohača i zaštitu prava manjina između Mađarske i Hrvatske kao ogledni primjer koji se predstavlja pred međunarodnim organizacijama drugim državama i narodima.
Klara Eškinja-Glavan  podsjetila je na uspješan razvojni put festivala od prve godine održavanja priredbe prije šesnaest godina kada je trajao samo jedan dan do danas kada je dostigao brojku od stotinu izlagača i četiri dana trajanja.

Učenici Osnovne škole Sv. Filip i Jakov predstavili su unikatni gastronomski slatki desert – Filipjansku tortu. Pomladak KUD-a Sv. Roko iz Sv. Filip i Jakova premijerno je izveo „Igram kolo kod sv. Roka“, a gosti i posjetitelji nagradili su pljeskom i nastup gostiju iz Mohača članove Čitaonice mohačkih Šokaca.
Nije ove godine nije izostala atraktivna modna revija etno-dizajnerice Mine Petre te učenika Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar. Ovaj put u ulozi modela okušala se, i sasvim dobro snašla, direktorica Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov Klara Eškinja-Glavan.
U zabavnom dijelu festivala nastupili su klapa Iskon, Neno Belan, Toto i Kraljice te Jakša Lourdes. Obilježen je i Svjetski dan plesa u koreografiji Ivana Baričića iz udruge Prvi ples.
Na ovogodišnjem Cvjetnom korzu rivom je prodefiliralo oko dvjesto djece iz dječjih vrtića Zadarske županije, a predvodile su ih Pakoške mažoretkinje.


Otkrivena ploča prijateljstva

Na ogradnom zidu nove tržnice u središtu mjesta otkrivena je ploča prijateljstva koja simbolizira uspostavu prijateljstva i suradnje Općine Sv. Filip i Jakov i Grada Mohača. Početak je to jačanja veza između ovih dviju sredina i na području gospodarstva, kulture i sporta, ali prije svega, istakao je načelnik Pelicarić – ljudskosti. Ploču prijateljstva zajedno su otkrili Zoran Pelicarić i gradonačelnik Mohača Joszef Szeko.


Uzvanici

Svečanom programu otvaranja festivala nazočili su brojni uzvanici: glazbenik i pjevač Zlatan Stipišić Gibonni, dožupan Zadarske županije i kandidat HDZ-a na skorašnjim lokalnim izborima Božidar Longin, dakako, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, direktorica Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov Klara Eškinja-Glavan, gradonačelnik susjednog Biograda na Moru Ivan Knez, gradonačelnik prijateljskog grada Mohača Joszef Szeko, predsjednik Uprave Ilirije d.d. Goran Ražnjević, predsjednik Vijeća Općine Sv. Filip i Jakov Igor Pedisić, Vesela Mrđen-Korać, načelnica za načelnica za Europu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, glasnogovornik hrvatske narodne zajednice u mađarskom parlamentu Mišo Hepp, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan, pročelnik za poljoprivredu i šumarstvo u Gradu Zagrebu Emil Tuk, umirovljeni stručnjak u turizmu i dugogodišnji prvi čovjek Turističke zajednice grada Biograda na Moru Ivo Eškinja i drugi.



 

Skoči do alatne trake