Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Akcija čišćenja biogradskog podmorja: Hippocampus, Ronilački klub Sv. Roko, Bošana i volonteri čistili uvalu Jaz

U povodu obilježavanja Svjetskog dana voda u Biogradu na Moru Svjetski Udruga za zaštitu okoliša “Hippocampus” iz Biograda na Moru u suradnji s Ronilačkim klubom “Sveti Roko” iz Bibinja organizirali su akciju čišćenja podmorja na području uvale Jaz prema trajektnom pristaništu. Akciji su se odazvale udruga Nada, Hrvatski Crveni križ-Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru i komunalna tvrtka Bošana.

Akcija je započela okupljanjem sudionika biogradskom restoranu Guste u blizini lučice Jaz, posebnu zahvalu organizatori su uputili mladom vlasniku restorana Gusti Bašiću koji je prepoznao vrijednost akcije sve sudionike počastio kavom i doručkom dobrodošlice.
Za oko dva sata ronjenja Ulazak iz mora aktivisti i volonteri izvadili su nesavjesno odbačene predmete kao što su akumulatori, plastične i staklene boce, gume, stolovi, stolice, limenke i slični predmeti u dovoljnoj količini da se napune dva velika kontejnera za odvoz komunalnog otpada.

Nažalost zbog velike količine otpada i mulja, koji je roniocima otežavao vidljivost, unatoč svim naporima nije se sve uspjelo očistiti te će se morati realizirati još nekoliko ovakvih akcija ne bi li se navedeno područje dovelo u dostojno stanje.
U akciji je sudjelovalo šesnaestero ronioca i dvadeset i pet volontera koji su na obali prihvaćali otpad dok su se za odlaganje otpada pobrinuli je djelatnici Bošane.

Nakon uspješne i hvalevrijedne akcije, sudionici su se zasluženo okrijepili ručkom u restoranu Guste kako bi kroz neformalno druženje podijelili dojmove i dogovorili buduće aktivnosti.
Projekt “More u Srcu” provodi se već četvrtu godinu za redom, a do sada su ga financijski podržali: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Biograd na Moru, Zadarska županija, Narodne novine, Zaklada Kajo Dadić i Bošana d.o.o. na čemu im se udruga Hippocampus od srca zahvaljuje.


 

Skoči do alatne trake