Subota, 20 travnja, 2024

Došao je i taj dan: LAG Lauri dodijeljeno oko 11,5 milijuna kuna i uskoro samostalno započinje s raspisivanjem natječaja za sufinanciranje projekata

Lokalnoj akcijskog grupi Laura, na temelju natječaja „Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020.“, odnosno, Podmjere 19.2 „Provedba operacije unutar CLLD strategije“ dodijeljeno je 11 milijuna, 543 tisuće i 419 kuna za sufinanciranje projekata na svojem području djelovanja. LAG Laura jedan je od ukupno 54 odabrana hrvatska LAGA-a za dodjelu sredstava i pritom na rang-listi Ministarstva poljoprivrede svrstan je na visoku drugu poziciju. Ovim iznimno značajnim financijskim sredstvima u sljedećih pet godina sufinancirat će se projekti iz područja ruralnog turizma, poljoprivrede i javne infrastrukture. Na ostvarenje ovog cilja čekalo se i radilo, kako je naglasio voditelj LAG-a Laura Ivan Čupić, osam godina, još od osnivanja LAG-a Laura 2008. godine.
– Ovaj ugovor je ono što se čekalo, a što je i stvarni posao lokalnih akcijskih grupa, a to je da mi započnemo s raspisivanjem natječaja. U ovih osam godina, sudjelovali smo u projektima kao nositelji, partneri ili suradnici, kako sa svojim članovima, tako i sa stanovnicima na ovom području. Ali sada dolazimo do one prave funkcije i smisla LAG-a, to je da ovih oko 11,5 milijuna kuna rasporedimo na što bolji mogući način. – rekao je Čupić na predstavljanju ugovora između LAG-a Laura i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u prostorijama Poljoprivredne zadruge Maslina i vino u Polači.

U koja područja i s kojim udjelima će sredstva biti raspoređena djelatnici LAG-a Laura odredili su na temelju vlastite analize stanja na svojem području djelovanja i utvrđivanjem smjera budućeg razvoja. Iznos od 2.737.676,28 kuna tj. 20 posto bit će utrošeno za operativne troškove ureda LAG-a Laura u Biogradu na Moru.
– Najveći naglasak bit će na mladim i malim poljoprivrednicima, ulaganja u fizičku imovinu, povećanje dodatne vrijednosti poljoprivrednih proizvoda, ruralni turizam, preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda i naravno na javnu infrastrukturu. – precizirao je Čupić.
S raspisivanjem natječaja za sufinanciranje projekata LAG Laura započinje za nekoliko mjeseci što prvenstveno ovisi o Ministarstvu poljoprivrede, tj. Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Sredinom ovog mjeseca u Zagrebu voditelji odabranih LAG-ova svečano su potpisali ugovore o dodjeli novčanih sredstava s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem. Osim LAG-a Laura, još su dvama LAG-ovima s područja Zadarske županije odobrena sredstva: LAG Mareta sa sjedištem u Preku i LAG Bura sa sjedištem u Maslenici.

Do objave natječaja, djelatnici LAG-a Laura u svojem uredu u Biogradu na Moru maksimalno pomažu i savjetuju zainteresirane prijavitelje i korisnike potpora, najviše male i mlade poljoprivrednike. Prema riječima voditelja Čupića, oko 7 i po milijuna kuna očekuje se da će u skorašnjem razdoblju do ljeta biti proslijeđeno odobrenim projektima.
Iznos kojim će raspolagati LAG Laura može biti i viši u slučaju lošije iskorištenosti sredstava drugih LAG-ova u Hrvatskoj ili u najgorem slučaju gašenja neki od njih.
LAG Laura će raspisivati natječaje za poljoprivrednike, mlade, male i velike, zatim, za preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda, pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti kao što su ruralni turizam, izrada suvenira i tako dalje, za očuvanje ekosustava, na primjer, obnova staništa, suhozida i živica te natječaje za razvoj lokalnih temeljnih usluga, a odnose se na vatrogasne domove, kulturne i turističke centre, dječje vrtiće, trgove i drugo.
– Uz ovaj ugovor uskoro očekujemo potpisivanje još jednog ugovora u visini oko 16,5 milijuna kuna koji će biti raspoređeni na isti način. To znači da ćemo raspisati natječaje za dodjelu ukupno oko 28 milijuna kuna na koja će se javljati subjekti iz javnog, privatnog i civilnog sektora. Sufinanciranje će biti u 50, 70, 90 a negdje čak i u 100-postotnom udjelu. – istakao je Čupić.

Poljoprivredna zadruga Maslina i vino istaknuta je kao primjer dobre prakse i aktivni je dionik iz gospodarstvenog sektora u radu LAG-a Laura. Ova zadruga sa sjedištem u Polači u vlasništvu Radoslava Bobanovića, predsjednika Skupštine LAG-a Laura, prostire se na 60 hektara površine, nekada miniranog poljoprivrednog zemljišta, a sada plodnog. Zasađeno je oko 12 tisuća stabala masline, oko 50 tisuća sadnica vinove loze te 3 hektara smokve.
– Kada gledamo na nivou muke hrvatske države, ovaj iznos od 11 i po milijuna kuna možda nije velik ali oni koji budu iskoristili ih, bit će velik korak za ruralni prostor i traženje opstanka u tom prostoru. – rekao je Bobanović.
Na žalost, kada je riječ o projektima na području javne strukture i ruralnog turizma, dodao je Čupić, Grad Biograd ne može zadovoljiti uvjete skorašnjih natječaja budući da, za nekoliko stotina, prelazi granicu od 5 tisuća stanovnika. Međutim, to se može gledati i kao prednost za subjekte iz drugih jedinica lokalne samouprave kojima će ostati više sredstava za korištenje.
Poslovni rezultati LAG-a Laura, u periodu od 2008. do 2017. godine, ogledaju se u provedbi 120 projekata, što većih, što manjih, ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna. Kao mjerodavne pokazatelje uspješnosti, posebno ističu 99,5-postotnu iskorištenost financijskih sredstava kroz Mjeru 202 IPARD, najviše od svih LAG-ova u Hrvatskoj, a radi se o iznosu od 900 tisuća kuna. Kroz Mjeru 19.1 „Pripremna pomoć“ iskorišteno je 370 tisuća kuna, odnosno 98,7 % odobrenih sredstava.


Skoči do alatne trake