Nedjelja, 12 svibnja, 2024

Održana prva ovogodišnja akcija darivanja krvi u Sv. Filip i Jakovu: Prikupljeno 28 doza, odazvalo se 55 darivatelja krvi

U Svetom Filip i Jakovu, u prostoru Osnovne škole Sveti Filip i Jakov, u suradnji s Odjelom za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Zadar, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru i Aktiv dobrovoljnih davatelja krvi Sv. Filip i Jakov uspješno su sproveli prvu ovogodišnju akciju dragovoljnog prikupljanja krvi na koju se odazvalo 55 darivatelja od kojih jedanaestero prvi put. Prikupljeno je 28 doza dragocjene tekućine, od čega četiri darivatelja koji su po prvi puta dali krvi: Tina Milat, Lucija Mikulić, Tanja Luštica i Jure Milat.
– Iznimno nas veseli što se na svakoj novoj akciji uključuje sve više mladih i novih darivatelja te tako osiguravamo postojanost i budućnost aktiva. Povećanje aktivnosti neaktivnih članova i uključenje novih možemo zahvaliti uloženom trudu obitelji Damira Majice, novog predsjednika aktiva. U animaciji novih darivatelja uz predsjednika aktiva uključili su se i sami darivatelji te stoga ovim putem želimo svima zahvaliti na uloženom trudu. Krv je proizvod živog organizma i ne može se umjetno stvoriti stoga je pomlađivanje aktiva i samo darivanje krvi iznimno važno jer je krv u liječenju bolesnika nezamjenjiva. – istakla je nova ravnateljica Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru Franka Troskot koja je na ovom mjestu od siječnja ove godine zamijenila dugogodišnju sada bivšu ravnateljicu Branku Kulaš.

Od 2001. godine do danas u aktivu Sv. Filip i Jakov prikupljeno je 1.199 doza. Akcija s najviše prikupljenih doza održana je 2008. godine kada je prikupljeno 58 doza krvi dok je 2003. godina s najviše ukupno prikupljenih doza: čak 142 u sklopu tri održane akcije.
Darivanje krvi u mnogim obiteljima prenosi se s naraštaja na naraštaj, tako i aktiv Sv. Filip i Jakov nije iznimka. Stoga vrijedi istaknuti ovakve uistinu svijetle primjere: obitelj Baus, otac Karlo, majka Vida, sin Luka i kćer sveukupno su darovali 27 doza krvi, Emilija Galešić i sin Antonino 24 doze, Nataša Mikas i sin Slaven 46, a Joško Majica i njegov sin Damir broje ukupno 47 darovanih doza krvi.

– Od darivatelja s najvećim brojem prikupljenih doza u našoj evidenciji, s napomenom da broj može odstupati ako su darivatelji dali krv na transfuziji, od aktivnih članova najaktivnija je Sonja Eškinja s 36 darovanih doza te darivatelji koji zbog zdravstvenih razloga ili zbog godina više nisu aktivni:  Veljko Fantina sa 90 darovanih doza, Damir Coža sa 64 puta darovanom krvi i Joško Eškinja s 50 puta darovanom krvi. – dodala je Troskot.
Aktiv dobrovoljnih davatelja krvi Sv. Filip i Jakov broji oko 60 aktivnih članova. Predsjednik aktiva je dugogodišnji davatelj krvi 41-godišnji Damir Majica koji je prije manje od pola godine naslijedio dugogodišnjeg sada bivšeg predsjednika aktiva Joška Eškinju. U radu aktiva, zanimljivo je i za svaku pohvalu, Damiru pomažu i ostali članovi obitelji: supruga Ana te kćeri trinaestogodišnja Antea i desetogodišnja Marta.

– Svi radimo podjednako i sve što god treba, od mojeg oca do najmlađe kćeri. Imamo dobru suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa Biograd na Moru, s Frankom i Brankom kojem nam daju upute. Nakon toga prionemo poslu, neki pišu pozivnice, neki pečatiraju. Marta je pečatirala, a Antea je dopisivala pozivnice s napomenom da se akcija provodi u novoj školi. – kazao je Damir Majica.
Damir Majica iskazao je zadovoljstvo aktivnošću članova posebno ako se uzme u obzir pad broja davatelja u posljednjih godinu-dvije uzrokovano, prema njegovu mišljenju, nepovoljnom jutarnjem terminu održavanja akcije ali i razdoblju u kojem Aktiv dobrovoljnih davatelja krvi Sv. Filip i Jakov nije imao voditelja.

– Mislim da je taj jutarnji termin bio ključan problem jer puno članova radi i nije se moglo odazvati akcijama. Otkada je ponovno termin prebačen za poslijepodne, kao što je ovaj današnji od 16 do 18 sati, odaziv je izvrstan. Evo recimo na posljednjoj akciji u rujnu prošle godine bilo je 40-ero koji su se odazvali, a dvadeset i četvero je dalo krvi. – rekao je Majica.
Uloga Crvenog križa u davalaštvu krvi je poticanje i organiziranje akcija dobrovoljnog darivanja krvi i Crveni križevi u Hrvatskoj nosioci su još od 1953. godine. U većini zemalja u svijetu ova djelatnost je povjerena Crvenom križu zbog njegovog humanitarnog rada, razvijene mreže organizacija Crvenih križeva na terenu te velikog broja volontera što omogućuje neprofitno prikupljanje krvi. Osnovna načela darivanja krvi su dobrovoljnost, anonimnost, solidarnost i besplatnost.


Skoči do alatne trake