Subota, 20 travnja, 2024

Krajem travnja započinje katastarska izmjera za k.o. Turanj, Općina Sv. Filip i Jakov podigla kredit kako bi se projekt „Uređena zemlja“ mogao nastaviti

Prema riječima novog ravnatelja Državne geodetske uprave Damira Šanteka, katastarska izmjera u svrhu izrade katastra nekretnina na području katastarske općine Turanj započet će krajem travnja ove godine.
Za oko mjesec dana, ističe načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, Državna geodetska uprava započet će s provedbom javne nabave geodetsko-katastarskih usluga putem kojeg će biti izabran najpovoljniji izvoditelj radova. Vrijednost radova iznosi 4,1 milijuna kuna, 60 posto snosi Općina Sv. Filip i Jakov, a 40 posto Državna geodetska uprava. Ovakav omjer sufinanciranja temelji se na sporazumu između Općine Sv. Filip i Jakov i Državne geodetske uprave iz 2009. godine za vrijeme mandata Marina Colića i povoljniji je u odnosu na mnoge sporazume koje su ostale jedinice lokalne samouprave sklopile s Državnom geodetskom upravom, a iznosio je 70:30. Te godine je i započeo nacionalni projekt Uređena zemlja na području Općine Sv. Filip i Jakov katastarskom izmjerom k.o. Sv. Filip i Jakov. Proces katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga nastavio se katastarskom izmjerom k.o. Raštane u listopadu 2011. godine za vrijeme mandata Igora Pedisića i predstavljao je kontinuitet ovog za zajednicu iznimno važnog projekta.

Vlatka Budanović, viša stručna suradnica i Zoran Pelicarić, općinski načelnik

Općina Sv. Filip i Jakov sastoji se od tri katastarske općine: k.o. Sv. Filip i Jakov površine oko 1151 hektar, k.o. Raštane s oko 1112 te najveća i najzahtjevnija k.o. Turanj, koja uključuje mjesta Sikovo, Sveti Petar na Moru i Turanj, ukupne površine oko 2577 hektara.
Katastarska izmjera za katastarske općine Sv. Filip i Jakov i Raštane su završene dok je drugi dio posla, to jest obnova zemljišnih knjiga, za k.o. Sv. Filip i Jakov riješena oko 70 posto, a za k.o. Raštane 30 posto.

Turanj

U svrhu financiranja kapitalnog projekta izrade katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga za k.o. Turanj Vlada Republike Hrvatske dala je suglasnost Općini Sv. Filip i Jakov za dugoročno kreditno zaduživanje u iznosu od 2.310.075,00 kuna. Općinsko vijeće Općine Sv. Filip i Jakov jednoglasno je podržalo ovu odluku, sve kako bi se što prije moglo krenuti s novom katastarskom izmjerom na području k.o. Turanj.
– Završene su katastarske izmjere za k.o. Sv. Filip i Jakov i k.o. Raštane. U tijeku je drugi dio, to je obnova zemljišnih knjiga. S obzirom da je projekt Uređena zemlja u tijeku za ove dvije katastarske općine u tijeku, a treća nije još ni počela, pošteno je i korektno da se započne s radovima i na trećoj – k.o. Turanj. – dodaje Pelicarić.

Sv. Petar na Moru

Poteškoće s priljevom financijskih sredstava od vlasnika nekretnina Pelicarić pojašnjava neusklađenošću u provedbi dvaju postupaka, katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga, odnosno neusklađenošću Ministarstva pravosuđa i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, ranije je to bilo pod ingerencijom Ministarstva poljoprivrede.
– Mene kao načelnika dočekale su dvije završene katastarske izmjere i nijedna započeta obnova zemljišnih knjiga. Izvođači radova na izmjerama traže da se podmire računi bez obzira što tada još nije započeo raditi sud i katastar. Žitelji poučeni životnim iskustvima nisu htjeli plaćati dok ne vide da sud i katastar rade. Sada imamo povoljniju situaciju, ne idealnu, ali vlasnici nekretnina dosta uredno plaćaju svoj dio i knjiže zemljišta. Međutim, kada imate situaciju u kojoj je izmjera završena, a nema uknjižavanja čestica, tada je vrlo teško išta naplatiti. Iz tog razloga nastao je dug od tri milijuna kuna koji se uvećao za kamate i ukupno iznosi 4 milijuna kuna.
– pojašnjava Pelicarić.
Na javnoj nabavi Državna geodetska uprava za izvođača radova na novoj izmjeri za k.o. Sv. Filip i Jakov izbrala je Geoprojekt d.o.o. Zagreb, a za k.o. Raštane Geoprojekt d.d. Opatija.
U javnosti se stvorilo pogrešno shvaćanje kako vlasnici nekretnina na području k.o. Turanj, zbog kreditnog zaduživanja Općine, neće morati plaćati svoj udio pri knjiženju, međutim, načelnik pojašnjava kako je glavni razlog podizanja kredita putem Hrvatske banke za razvoj i obnovu isključivo podmirenje nastalog duga prema tvrtkama-izvođačima radova na katastarskim izmjerama.

Sikovo

– U sadašnjem sustavu, a to su i riječi Državne geodetske uprave, katastarska izmjera i obnova zemljišnih knjiga nije nikakva socijalna kategorija. Ovih 40 posto s koliko sufinancira država je izvrsno jer dosta drugih općina, Galovac, Pakoštane i Preko na primjer, ima 30-postotno sufinanciranje. Mi smo u ovom uspjeli zahvaljujući povoljnom za nas sporazumu iz 2009. godine kojeg je potpisao tadašnji načelnik Marin Colić. Taj sporazum sam koristio za lobiranje kod Državne geodetske uprave. Njime smo puno uštedjeli i iz njega se vidi naš kontinuitet. – dodao je Pelicarić naglasivši kako eventualno sufinanciranje iz fondova EU može očekivati jedino država, odnosno Državna geodetska uprava, s obzirom na svoje vlasništvo nekretnina dok za privatna zemljišta sufinanciranje iz europskih izvora jednostavno nije moguće jer tako nalaže Europska unija.
Stoga, vlasnik ili ako ima više suvlasnika, svaki plaća po 1500 kuna ulaznu registraciju.
– Postoje raniji zračni snimci, međutim, oni su odstupali od 2 do tri metra. Današnje mjerenje omogućava odstupanje do samo 5 centimetra. Želim reći da se danas mjerenja obavljaju novom suvremenom tehnologijom i puno su preciznija. Vlasnici čestica koji imaju riješen vlasnički list 1/1 također moraju platiti registraciju u iznosu od 1500,00 kuna jer se radi o registraciji već uknjiženog. Međutim, nakon toga će imati vlasnički list s gotovo stopostotnom preciznošću izmjerene površine. Drugi iznos koji se plaća je 700,00 kuna a odnosi se na upis nekretnine u zemljišne knjige suda. – rekao je Pelicarić.

Ured suda i katastra u Sv. Filip i Jakovu

Izdvojeni ured suda i katastra u Svetom Filip i Jakovu započeo je s dva dana rada u tjednu, međutim, zbog obima posla, sada radi pet dana. Financira ga u cijelosti Općina Sv. Filip i Jakov te osim naknada zaposlenicima ureda, potrebno još podmiriti troškove održavanja softvera, režije i slično. Tim broji osam djelatnika: dva povjerenika, jedan za svaku katastarsku općinu, zatim, sudska savjetnica, referentica suda, djelatnik katastra, pravnik na pola radnog vremena, administrativna referentica te jedna djelatnica iz programa stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Spomenuti pravnik s velikim iskustvom u ovoj vrsti posla je Željko Vidučić, povjerenici za svaku katastarsku općinu Milivoj Pikunić i Željko Serdarević, a uskoro će biti imenovan i povjerenik za k.o. Turanj.
Rok otplate kredita je sedam godina s uključenih dvije godine počeka, kamatna stopa je promjenjiva i iznosi 3 posto uz jednokratnu naknadu za obradu kredita od 0,8 posto. Vlada Republike Hrvatske. U pripremi dokumentacije za što skoriji početak nove katastarske izmjere k.o. Turanj načelnik Pelicarić posebno je pohvalio svoj stručni tim višu stručnu suradnicu Vlatku Budanović te vijećnice Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov Renatu Batur i Marijanu Mrvičić.


 

Skoči do alatne trake