Subota, 20 travnja, 2024

Položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na poginule hrvatske branitelje Danijela Mandića, Hrvoja Jeličića i sve one koji su dali život braneći Domovinu u Zemuniku Donjem

Predstavnici veteranskih udruga hrvatskih branitelja proizašlih iz Domovinskog rata, općinskih vlasti, rodbina i građani položili su vijence i zapalili svijeće pod spomenik u Turnju i spomen-obilježje u Zemuniku Donjem u znak sjećanja na preminulog hrvatskog viteza Danijela Mandića. Misom zadušnicom u crkvi Gospe Karmelske u Turnju koju je prevodio don Josip Lisica i okupljanjem pod spomenik podignutom u čast turanjskom branitelju, na početku šetnice koja nosi ime Danijela Mandića, njegovi suborci, rodbina, mještani i predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov, načelnik Zoran Pelicarić sa suradnicima, na dostojanstven način iskazali su poštovanje prema neizmjernom obolu kojeg su hrvatski branitelji ugradili u stvaranju neovisne hrvatske države.
Tada 21-godišnji Danijel Mandić, kao pripadnik 134. brigade, poginuo je 5. siječnja 1992. godine u Zemuniku Donjem u zaseoku Smrdelj od potezne mine braneći svoju domovinu od velikosrpske agresije. Bilo je to samo nekoliko dana poslije potpisivanja primirja u Sarajevu između agresorske JNA u savezu sa srpskim paravojnim formacijama te hrvatskih snaga predvođenih Zborom narodne garde.
Nekoliko stotina metara od mjesta pogibije Danijela Mandića i par dana kasnije, život na oltar Domovine položio je i njegov suborac i prijatelj iz susjednog Biograda na Moru Hrvoje Jeličić stradavši od neprijateljskog rafala.
U ime branitelja iz Turnja i Udruge ratnih veterana Domovinskog rata Općine Sv. Filip i Jakov  te općinskog vodstva vijence su položili Ivica Bausović, Sanja Santini-Šuperba, Goran Mikecin i Marin Katuša. Obilježavanju 25. obljetnice pogibije dvaju heroja Domovinskog rata u ime obitelji Mandić svijeće je zapalila nećakinja Nadia Mandić, a u ime obitelji Jeličić majka Anka Jeličić, brat Ante s djecom Sunčicom i Hrvojem koji i dobio ime po svojem prerano preminulom stricu Hrvoju Jeličiću. Isto tako, vijenci su položeni i pod središnji spomenik u Zemuniku Donjem podignutom u čast hrabrim hrvatskim vojnicima iz Zemunika Donjeg ali i iz svih krajeva Hrvatske i šire, a koji su u razdoblju od 1991. do 1995. godine poginuli braneći Zemunik Donji, jedno od ključnih strateških obrambenih točaka zadarskom zaleđu za vrijeme agresije na Hrvatsku. S posebnim pijetetom prisjećamo ih se: Danijel Mandić, Hrvoje Jeličić, Ivica Baraba, Alen Bruketa, Stipan Bušljeta, Boris Čanković, Marko Čanković, Sead Čeliković, Stanko Čirjak, Drago Fabijan, Zoran Krnčević, Denis Jermen, Tomislav Lončar, Marinko Lovrić, Đani Kučić, Dragan Marković, Hazim Osmanagić, Milan Marušić, Krsto Paleka, Slavko Sovulj, Radislav Šarić, Joso Ušljebrka, Božidar Vuković i Dejan Katanić.   


Skoči do alatne trake