Subota, 20 travnja, 2024

Otvorena izložba „Tkonski korijeni maslina“: Davorka Smoljan ispunila davnu želju

U Zavičajnom muzeju Biograd na Moru otvorena je izložba skulptura „Tkonski korijeni maslina“ samouke umjetnice Davorke Smoljan iz Tkona. Autorica skulptura od maslinovog drveta, preciznije, korijena, rođena je 1956. godine u Dragama, a tijekom svojeg života sa dvadeset godina života, sa suprugom Stjepanom Smoljanom odlazi na svjetionike cijelog Jadrana. Nakon četrdeset godina, povratkom u Tkon, gdje sad živi, ostvarila je svoju davnu želju, izradu skulptura od korijenja maslinovog stabla.
– Ovo sam htjela raditi odmalena jer su korijeni za mene oduvijek bili fascinantni. Iz raznoraznih razloga nisam mogla jer smo živjeli na „lanterni“. Sada kada sam sebi našla vremena, mislim da mogu svoju davnu želju ispuniti. Masline su tkonske, to su po našem starinskom, „hrge“, odnosno korijenje masline. Taj dio malo tko vidi ali ja ga vidim i kad ga ne vidim. Skulpture predstavljaju animalizam, odnosno svijet životinja. To nisu neke određene životinje, već, recimo tako, izmišljene po mojem ukusu. Radim s minimalnim alatom kao što su nožić, mala pila, dlijeto, brusni papir i lak kao zaštita. – rekla nam je samozatajna umjetnica iz Tkona.
Akademski kipar Boris Brzić za ovu izložbu kazao je kako se skulpture ne mogu svrstati ni u koje stilove epohe niti novijeg doba modernog oblikovanja već da se radi o apstraktnim rukotvorinama tehnički ugodno obrađenima.
Biogradska pjesnikinja porijeklom iz Tkona Rada Vrančić čitala je stihove svojih pjesama. U glazbenom dijelu klapskim napjevima otvaranje izložbe popratila je ženska klapa Kanice iz Tkona.
Prigodnu riječ održali su ravnatelj muzeja Draženko Samardžić, akademski kipar Boris Brzić, autorica izložbe Davorka Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Općine Tkon Branko Smoljan te zamjenica predsjednice Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru Slavica Jeličić.


Skoči do alatne trake