Petak, 29 ožujka, 2024

Djeca djeci: Društvo Naša djeca izradila i darovala blagdanske poklone djeci s posebnim potrebama

Biogradski osnovnoškolci, učenici od petog do sedmog razreda i članovi Društva Naša djeca Biograd na Moru, u biogradskom Zavičajnom muzeju priredili su prigodnu radionicu za djecu s posebnim potrebama u povodu blagdana svetog Nikole. Učenici su tom prigodom djeci i roditeljima članovima Udruge roditelja djece s posebnim potrebama Osmijeh čitali stihove pjesama biogradske pjesnikinje Rade Vrančić, blagdanske priče te odsvirali nekoliko prigodnih taktova. U uvodu druženja goste je pozdravio ravnatelj muzeja Draženko Samardžić.
– Kako je došlo do ovog događaja? Muzejska pedagoginja Marina Ninčević je razgovarala s djelatnicama osnovne škole, gospođama Dominis i Šarić, o ovoj ideji. One su ujedno i članice društva Naša djeca i nastoje svake godine s posebnom pozornošću zaustaviti naše živote i reći nam da pored nas žive ljudi kojima je na jedan način teže i da ih se treba sjetiti. – kazao je Samardžić dodajući kako cilj ove radionice nije materijalna vrijednost već duhovna.
Radmila Eškinja, predsjednica udruge Osmijeh iz Biograda na Moru, zahvalila se na pozivu i iskazala zadovoljstvo da djeca i roditelji mogu biti dio prigodnog druženja. Učenici iz Društva Naša djeca izradili su prigodne darove, većim dijelom za vrijeme nastave, a dovršila ih tijekom radionice u muzeju.

radionica-muzej-drustvo-nasa-djeca-2

– U povodu blagdana svetog Nikole i predstojećih božićno-novogodišnjih blagdana, djelatnici muzeja su predložili da učenici iz Društva Naša djeca demonstriraju izradu poklona i daruju ih  djeci s posebnim potrebama iz udruge Osmijeh. Mi smo malo obogatili program kako bi se družili i malo razveselili. Pokloni su simbolični, više je u to uloženo dječjeg truda i zalaganja nego što ima vrijednost a to i je cilj. – rekla nam je tajnica Društva Naša djeca Biograd Danica Dominis.
Društvo Naša djeca na državnoj razini djeluje već šezdeset godina, a lokalna biogradska podružnica revitalizirana je 2000. godine.
Udruga Osmijeh osnovana je 2009. godine i broji dvadeset i pet članova roditelja, odnosno pedeset kada se u obzir uzmu i djeca.
– Naše aktivnosti su organizacija druženja kako bi roditelji međusobno podijelili svoja iskustva budući da znamo kako danas sustav funkcionira. Pomažemo ima da budu upoznati sa svojim pravima odnosno da ono što zakon propisuje mogu maksimalno iskoristiti. – istakao je Mario Deur, voditelj udruge Osmijeh.
Udruga Osmijeh već osam godina provodi terapijsko jahanje za svoje članove, a financiraju se iz velikim dijelom gradskog proračuna, a manjim donacijama.
Osim u pjesničkom smislu, vrijedna Rada Vrančić počastila je djecu svježe pripremljenim „pecipalama“.


Skoči do alatne trake