Subota, 20 travnja, 2024

U Tkonu održano predavanje o mogućnostima ulaganja u šume: Od poučnih staza, sadnje bilja do zip-linea!

U organizaciji Udruge za ruralni razvoj „Ravni kotari“, a u suradnji s Udrugom privatnih šumoposjednika „Crnika Tkon-otok Pašman“, Općinom Tkon, Savjetodavnom službom i Upravnim odjelom za poljoprivredu Zadarske županije, u Tkonu je održano edukacijsko predavanje o mogućnostima ulaganja u šumska područja i poboljšanje isplativosti šuma.
Cilj predavanja bio je razviti svijest o promišljenom gospodarenju šumskim područjima i informirati okupljene o mogućnostima financiranja iz europskih i nacionalnih fondova. Pritom su istaknute mjere iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. na koje mogu aplicirati svi prihvatljivi korisnici: privatni šumoposjednici, udruge privatnih šumoposjednika, interesne skupine, udruge za zaštitu prirode, planinarska i lovačka društva, turističke zajednice, agencije za avanturistički turizam, seoska domaćinstva koja se bave seoskim turizmom ili proizvodnjom ekološke hrane prikupljene u prirodi i prerađivači ljekovitog aromatičnog bilja.

predavanje-udruga-ravni-kotari-4
– Ovim kratkim prezentacijama želimo vas upoznati sa šumskim proizvodima jer obično ljudi ne znaju što su to šumski proizvodi i kako ih možemo iskoristiti i, na kraju krajeva, unovčiti, a da istodobno zaštitimo i unaprijedimo stanje u privatnim šumama.
– rekla je, između ostalog, Ksenija Franulović iz Sektora za programe i projekte u šumarstvu Savjetodavne službe u Splitu.
Osim drvnih proizvoda u što spada drvo za ogrjev, tehničko drvo i biomasa, postoje i nedrvni proizvodi šumskih područja. Kao mogućnosti ulaganja i stjecanja ekonomske dobiti posebno su istaknuti nedrvni proizvodi šume kao što su aromatično i ljekovito bilje, med, smola, gljive, šparoge, mahovina i drugo, zatim, proizvodi šumskog turizma koji se dijele na rekreativni, sportski, edukacijski, znanstveni, medicinski, lovni, avanturistički i ekstremni turizam.
– Naša zemlja ima jako dobar geografski položaj tako da nam je sve blizu, planine, rijeke, more, a šuma ima svugdje. Zapravo, treba samo povezati te dijelove u cjelinu i ponuditi turistički proizvod i iskoristiti ga. Ulaganja nisu velika, sredstva postoje. – dodala je Franulović.

predavanje-udruga-ravni-kotari-3
Konkretno, kao nedrvni šumski proizvodi naglašene su staze i putevi za orijentacijsko trčanje, brdski biciklizam, staza prilagođene invalidima, poučne staze, zatim, kayaking, rafting, planinarenje, slobodno penjanje, zip line, paintball, fotolov, lov, adrenalinski park, izletište, jahanje, team buliding, igraonice za djecu u prirodi, autokamp, golf igralište, edukacija u prirodi, botanički vrt i tako dalje.
Predsjednik tkonske udruge privatnih šumoposjednika Radoslav Bojmić kao najveći problem istaknuo je problem vlasništva i rješavanje imovinsko-pravnih problema.
Općinski načelnik Goran Mušćet rekao kako je Općini Tkon jako važno gospodarenje šumskim područjem te da su, shodno tome i u svrhu turizma, upisane pet novih poučnih staza: Glagoljaški put, staza prema Straži, staza prema Pustogradu, staza prema Jakovljevom vrhu i staza prema Crnikama. Svjetliju budućnost za zemljišno-knjižnu problematiku Mušćet je najavio novošću kako će ured suda i katastra u Tkonu, u sklopu zemljišno-knjižne obnove, od sada raditi pet dana u tjednu umjesto dosadašnjih jedan.
Kao jedan od važnijih izvora financiranja izdvojena je Mjera 8 Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma za koju je za razdoblje od 2014. do 2020. planiran iznos od oko 93 milijuna eura, a trenutna iskorištenost je zanemariva.

predavanje-udruga-ravni-kotari-1
Neke aktivnosti kojima se otvara mogućnost 100-postotnog financiranja troškova su uređenje poučnih staza, vidikovaca i manje infrastrukture u visini od 5 do 100 tisuća eura te ulaganje u šumarske tehnologije, preradu, mobilizaciju i marketing šumskih proizvoda u visini od 5 do 30 tisuća eura, u ovom slučaju, s 50-postornim financiranjem troškova.
Osim članova udruge „Crnika Tkon-otok Pašman“ i prethodno navedenih, na predavanju još su sudjelovali voditelj LAG-a Laura Ivan Čupić, dopredsjednica udruge „Ravni kotari“ Marta Pintur i savjetnica u Upravnom odjelu za poljoprivredu Zadarske županije Olja Radulić.
Ciklus predavanja nastavit će se tijekom prosinca u Poličniku i Obrovcu.

Skoči do alatne trake