Petak, 29 ožujka, 2024

U Tkonu osnovana udruga šumoposjednika, prva u Zadarskoj županiji: „Želimo svaki klanac ili magareću stazu pretvoriti u put!“

U Tkonu na otoku Pašmanu osnovana je Udruga privatnih šumoposjednika „Crnika Tkon-otok Pašman“, prva ovakva udruga na području Zadarske županije. Za predsjednika udruge izabran je Rade Bojmić, a udruga broji trenutno petnaest članova. Cilj udruženih šumoposjednika je sudjelovanje u provedbi projekata iz područja šumarstva i unaprjeđivanje gospodarenja privatnim šumama na području općine Tkon. O šumskim površinama i prohodnosti puteva, kako im je ukazala splitska podružnica Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, najbolje je brinuti ako su udruženi.
– Kao udruga imamo prigodu iz europskih i državnih izvora „povući“ novčana sredstva. Udruga nam donosi, u startu, 10 bodova više pri ocjenjivanju prijave na natječaj. Ovdje se ne radi samo o udruzi koja bi sudjelovala u uređenju i proširenju šumskih i protupožarnih puteva već i poučnih staza. Recimo, takve staze, u turističke svrhe, su nam neophodne do samostana na Ćokovcu, vidikovaca Pustograd i Straža i drugih točaka. Naš je cilj da svaki klanac ili magareću stazu pretvorimo u put. Želimo svakome omogućiti pristup svojem privatnom zemljištu kako bi se mogao posvetiti obrađivanju zapuštenog maslinika. Ti putevi ujedno bi bili i brdskobiciklističke i treking staze. – istakao je Bojmić.

Rade Bojmić
Rade Bojmić

Osim navedenog, udruga će se založiti i za rješavanje pravnih problema šumoposjednika. S ciljem izobrazbe šumoposjednika, provodit će stručna predavanja, demonstracijske radionice, raspodjelu brošura i stručnih članaka, a bit će i organiziran posjet sličnim organizacijama.
Na Jadranu tri su do sada registrirane udruge ove vrste: u Veloj Luci na Korčuli, u Nerežišćima na Braču, Starom Gradu na Hvaru i posljednja – u Tkonu na Pašmanu. Do sada je samo splitska podružnica Savjetodavne službe imala savjetnika za šumarstvo, uskoro će, to imati i zadarska. Financijsku potporu udruzi pružit će Općina Tkon.

Skoči do alatne trake