Petak, 29 ožujka, 2024

Tkon po treći put osvojio Zlatnu Mastercard statuu i izjednačio se s Rabom i Sv. Filip i Jakovom!

Turistička zajednica općine Tkon, treći put zaredom, osvojila je prestižno priznanje za poseban doprinos kulturnom turizmu „Zlatnu Mastercard statuu“. Ova nagrada dodijeljena je u sklopu ovogodišnje desete turneje kulturno-turističke manifestacije „Mastercard Brod knjižara – Brod kulture 2016.“, a kao trostrukom laureatu, velika pozlaćena statua Tkonu prelazi u trajno vlasništvo. Nagradu predsjedniku Turističke zajednice općine Tkon i općinskom načelniku Goranu Mušćetu, na završnoj svečanosti u Tkonu, uručio je autor projekta Igor Gerenčer.
Drugo mjesto pripalo je susjednoj Turističkoj zajednici općine Sv. Filip i Jakov dok je treće mjesto osvojila Turistička zajednica mjesta Silba u čije je ime nagradu preuzeo direktor Saša Predovan.
– Prvi posjet „Mastercard Brod knjižare – Brod kulture“ poklopio se s novom općinskom upravom kojoj je jedno od temeljnih područja rada ono u sferi učenja, duha i duhovnosti, posebno među mladim ljudima. To je i razlog zašto smo se odlučili na osnivanje područne čitaonice i knjižnice u našem malom mjestu. Stoga smo lako prepoznali i misiju Broda knjižare, to jest, misiju širenja čitanja kao izvora znanja i iskustva, misiju koja savršeno nadovezala na našu želju da knjiga na otoku dobije zasluženo mjesto stalnog boravka. – kazao je Mušćet zahvalivši se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta i istaknuvši kako se prema posjetu Broda knjižare odnose kao prema iznimno značajnom svečanom događaju na zadovoljstvo svih: posade broda, organizatora, mještana, turista, malih i velikih, starih i mladih.
Tkon je ponovio uspjeh grada Raba i mjesta Sv. Filip i Jakov te kao trajnu uspomenu i potvrdu svojega uspjeha na dar dobio Zlatnu statuu.
Naslov najzaslužnijeg promicatelja kulturnog turizma Tkonu je pripala u konkurenciji četrnaest mjesta na Jadranu, podjednako otočnih i kopnenih. Turistička zajednica općine Tkon nadmašila je, ističu organizatori projekta, sve konkurente u programskom dijelu predstavljanja svoje lokalne i autohtone baštine.
– Manifestacija „Mastercard Brod knjižara – Brod kulture“ svoju misiju obogaćivanja kulturne i turističke ponude na Jadranu ispunjava upravo u zajedništvu s lokalnim turističkim zajednicama. Tkonu sada zasluženo Zlatna statua odlazi u trajno vlasništvo na čemu im  od srca čestitam. Posebno smo ponosni na to kako je Tkon prihvatio našu inicijativu popularizacije knjige i čitanja te smo sretni što smo potakli otvaranje prve knjižnice na otoku Pašmanu. – rekao je Igor Gerenčer naglasivši kako će „Mastercard Brod knjižara – Brod kulture“ darovati Tkonu pedeset književnih naslova za potrebe tkonske knjižnice.
Tijekom svečanog programa stihove svoje pjesme pod naslovom „Knjiga“ recitirala je pjesnikinja Rada Vrančić nakon čega je prikazan kratki dokumentarni film o uplovljavljanju Broda knjižare ovoga ljeta u tkonsku luku autora Tihomira Benčića.


Skoči do alatne trake