Petak, 29 ožujka, 2024

Završeno svjetsko prvenstvo u jedrenju katamarana u klasi TOPCAT: Dva naslova prvaka njemačkim jedriličarima, jedno talijanskim

U Biogradu na Moru završeno je jedrenje prvenstva jedrilica katamarana u klasi TOPCAT K1 World Championship & K2/K3 International Championship. Sedamdeset brodova u izrazito jakoj konkurenciji natjecalo se za prva mjesta u tri klase.
Topcat K1 klasa ima nove svjetske prvake, talijanske jedriličare Guida Pasolinija i Lorenza Casamenatija. Drugo mjesto ide austrijskoj momčadi Mercedes Zinn-Zinnenburg i Tommy Czajka a treće austrijskim jedriličarima Wolfgangu i Paulu Klampferu.
Pobjednički tim Svjetskog prvenstva klase K2 uspješno je obranio svoj naslov od 2014. godine: njemačkih jedriličara Robert Zank i Thilo Bethke. Drugo mjesto osvojio je Thomas Meisner i Jörg Gromoll, a Jörg i Karin Nachtwein osvojili su treće mjesto.
U klasi K3 novi svjetski prvak je Ingo Gebhardt, a drugo mjesto pripada Eike Schmidt i Lorenz Buchler treće mjesto.
Svečano zatvaranje regate održano je u Aquatic centru Ilirije d.d. uz proglašenje pobjednika, dodjelu pehara, medalja i nagrada, gala večeru, živu glazbu i ples za sve sudionike regate, cijenjene goste i uzvanike.

top-cat-prvenstvo-2016-3Yacht Club Biograd bio je domaćin ovog događaja, a ovo je prvo World Sailing/ ISAF svjetsko prvenstvo ugošćeno od kluba. Biograd je ponosan domaćin najvećeg svjetskog međunarodnog  kalendara regata s više od 40 utrka ugošćenih za međunarodne organizatore regata. Klub je preuzeo ulogu glavnog promotora utrka katamarana u Hrvatskoj. Katamarani su postali dominantna sila u svijetu sportskog jedrenja kao što se i vidi kroz njihovo sudjelovanje na  America’s Cupu i World Match Race Touru.
Iliriji d.d., tvrtki koja podržava rad i aktivnosti udruga civilnog sektora među kojima se posebno ističu aktivnosti koje se odnose na sport, odnosno sportske događaje i manifestacije, posebno je bilo zadovoljstvo kao pokrovitelju pružiti potporu organizaciji Svjetskog prvenstva jedrilica katamarana. Pružanjem podrške Svjetskom prvenstvu u katamaranima želja je bila kroz ovu manifestaciju pridonijeti daljnjoj prepoznatljivosti Hrvatske i Biograda na Moru kao destinacije bogate nautičke, jedriličarske i sportske tradicije posebno među profesionalnim jedriličarima iz cijelog svijeta.


Skoči do alatne trake