Petak, 29 ožujka, 2024

Veleposlanik Japana Keiji Takiguchi: “Ova godina je posebna zbog posjeta predsjednika SAD-a Hirošimi!”

Polaganjem lampiona ispred spomenika ždrala na biogradskoj rivi, u japanskoj kulturi i tradiciji simbola pravednosti, sreće i dugog života, Grad Biograd na Moru, kao jedan od rijetkih gradova u svijetu, svake godine na obljetnicu nesreće, prisjeća se golemih žrtava atomskih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki prije 71 godinu potkraj Drugog svjetskog rata. Gradonačelniku Ivanu Knezu, dopredsjedniku međunarodne organizacije „Gradonačelnici za mir“, koja se zalaže za potpuno uklanjanje nuklearnog naoružanja u svijetu, u tome su mu se pridružili veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Keiji Takiguchi, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Miodrag Demo i predstavnica Grada Biograda u asocijaciji „Gradonačelnici za mir“ Jasminka Bajlo.
Ovu obljetnicu već sedmu godinu obilježavamo u Biogradu i ovo je samo naš mali doprinos. – kratak je bio gradonačelnik Biograda Ivan Knez.
Miodrag Demo kazao je kako se Grad Zagreb svake godine pridružuje prisjećanju na žrtve u Biogradu i kako će  predložiti gradonačelniku Bandiću da se i Grad Zagreb uključi u rad ove svjetske asocijacije.

hirošima-2016-5Veleposlanik Japana Takiguchi zahvalio se na već sedam godina obilježavanju pada atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki i naglasio kako je, kada je riječ o obljetnci pada atomske bombe, ova godina posebna.
– Ovog svibnja predsjednik SAD-a Obama posjetio je Memorijalni park mira u Hirošimi i položio vijenac na spomenik žrtvama. To je poseban događaj jer se prvi put dogodilo da je jedan američki predsjednik posjetio Hirošimu. Tada je rekao da tehnološki napredak bez napretka društva može biti poguban. Ne smijemo s ljutnjom gledati unazad već moramo izgraditi buduće novo i zdravo društvo. Danas suosjećamo sa žrtvama atomske bombe ali i istodobno imamo pravu priliku da se prisjetimo naše odgovornosti da izgradimo puno bolje društvo za našu djecu i unuke. – poručio je japanski veleposlanik Takiguchi zahvalivši se u ime japanskog naroda.
Svjetska organizacija „Gradonačelnici za mir“, sa sjedištem u Hirošimi, broji ukupno 7 tisuća i 114 gradova članova iz 161 države. Bliskom suradnjom među gradovima zalaže se podizanje međunarodne svijesti u javnosti o potrebi ukidanja nuklearnog oružja i pridonosi uspostavi istinskog i trajnog mira. Pružaju pomoć izbjeglicama, pridonose smanjenju gladi i siromaštva, podržavaju ljudska prava i doprinose zaštiti čovjekovog okoliša.


Skoči do alatne trake