Petak, 29 ožujka, 2024

Obilježen Dan Općine Pakoštane: Kreditom od 4,5 milijuna kuna opremit će se Mašković han, sljedeće sezone prvi turisti

U Vrani u Maškovića hanu, uz nazočnost brojnih uzvanika, svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Pakoštane obilježen je Dan Općine Pakoštane. Dan Općine Pakoštane obilježava se na dan pogibije četvorice hrvatskih vitezova, Mira Barešića, Zdeslava Turića, Frane Bokanovića i Milana Pandžića, stradalih u vojnoj akciji kobnog 31. srpnja 1991. godine u Miranjama Donjim. Načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov, u svojem govoru, konstatirao je kako Općina Pakoštane u proteklih godinu dana od svečanog otvorenja Maškovića hana nije smogla snage opremiti i u potpunosti dovršiti ovaj iznimno vrijedan objekt.
– Nije bilo prihvatljivih natječaja kojim bismo opremili ovaj objekt. Moram reći da smo, stoga, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća donijeli odluku o zaduživanju kako bismo ga opremili. – rekao je, između ostalog, Kurtov i najavio završetak opremanja hana kreditom od 4,5 milijuna kuna do kraja ove godine i dolazak turista Maškovića han sljedeće turističke sezone.

dan-općine-pakoštane-2016-14Kao najbitnije, Kurtov je istakao pozitivan trend broja novorođenčadi na području Općine Pakoštane o čemu svjedoči podatak o 215 tisuća kuna isplaćenih iz općinskog proračuna za novorođenčad, odnosno 5 tisuća kuna za svako novorođeno dijete. Kada je o kapitalnim investicijama riječ, vrijedi istaknuti radove na mreži odvodnje otpadnih voda i vodovodnoj mreži u Dragama i u poslovnoj zoni u Pakoštanima vrijednim 2 milijuna i 425 tisuća kuna. Konkretno, izgrađeno je oko sedam tisuća i tristo metara kanalizacije u Dragama, predstoji rekonstrukcija vodovodne mreže u istoj dužini, a paralelno s time obnovljene su novim asfaltnim slojem lokalne prometnice.
– Moram istaknuti i projekte koje radimo zajedno s Gradom Biogradom kao što je Golf centar. Tu nailazimo na administrativne probleme, konkretno „zapeli“ smo na DUUDI-ju. Isto tako pripremili smo projekte za nautičke vezove u Pakoštanima i Dragama gdje lagano nailazimo na probleme. – naglasio je Kurtov zaključivši kako se Općina Pakoštane maksimalno trudi razvijati i ono što nije „njihovo“ ali što bi značajno utjecalo na razvoj Općine Pakoštane kao turističke destinacije.

dan-općine-pakoštane-2016-19Župan Stipe Zrilić istakao je obnovu Maškovića hana europskim sredstvima kao svijetli primjer stavljanja objekata kulturne baštine u funkciju turizma napomenuvši izvrsne rezultate Turističke zajednice općine Pakoštane i ostvarenih više od 650 tisuća noćenja prošle godine.
Ovogodišnji laureati su iznimno uspješni učenici Nensi Zelić i Petar Miočev, uspješna sportašica Karmen Škiljić te priznati vokalni pedagog, solo pjevač i dirigent Bojan Pogrmilović. U ime nagrađenih nazočnima se obratio dobitnik najvrjednije nagrade umjetnički ravnatelj Festivala klapa „Školjka“ Bojan Pogrmilović.

dan-općine-pakoštane-2016-18– Zahvaljujem Općini što je prepoznala naše dosege i što ih je podržala. Zahvaljujući tome naški smo se ovdje na zajedničkom skupu u jednom prekrasnom prostoru čija obnova je također dokaz kako Općina Pakoštane podržava kulturu i povijest. Mislim da ljepše mjesto za ovakvu prigodu nije moglo biti. – rekao je Pogrmilović.
Svečanu sjednicu je vodio predsjednik Općinskog vijeća Općine Pakoštane Slavko Maksan. U glazbenom dijelu programa nastupila je muška klapa Kontrada iz Zadra. Program je vodila Anđela Fržop.
Svečanom skupu u Maškovića hanu prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen-obilježje u Miranjama Donjim u znak sjećanja na četvoricu hrvatskih vitezova stradalih na početku Domovinskog rata. Uz općinsko vodstvo, rodbinu i prijatelje poginulih branitelja, vijenac je položio i svijeću zapalio i Robert Pauletić, zamjenik ministra turizma.

dan-općine-pakoštane-2016-6


DOBITNICI OPĆINSKIH PRIZNANJA:

1) Bojan Pogrmilović – Nagrada Općine Pakoštane – za osobito zalaganje u pripremi Festivala klapa „Školjka“ u Pakoštanima.
Bojan Pogrmilović, solo pjevač, dirigent i vokalni pedagog, jedan je od osnivača Festivala klapa „Školjka“ te pod njegovim umjetničkim ravnanjem ovaj festival iz godine u godinu postao je sve značajniji, kako za Općinu Pakoštane, tako i za šire područje.

2) Nensi Zelić – Priznanje Općine Pakoštane – za uspjeh tijekom osnovnoškolskog obrazovanja te razvijanje društvenih odnosa od značenja za Općinu Pakoštane.
Nensi Zelić pohađala je niže razrede osnovne škole u Područnoj školi Vrana s odličnim uspjehom. Na isti način nastavila je i u višim razredima što je rezultiralo proglašenjem učenicom generacije školske godine 2015/16. Sudjelovala je na natjecanjima iz hrvatskog jezika, biologije i geografije.

3) Petar Miočev – Priznanje Općine Pakoštane – za uspjeh tijekom osnovnoškolskog obrazovanja te razvijanje društvenih odnosa od značenja za Općinu Pakoštane.
Petar Miočev postizao je odličan uspjeh tijekom svojeg osnovnoškolskog obrazovanja. Sudjelovao je na natjecanjima iz hrvatskog i engleskog jezika.

4) Karmen Škiljić – Priznanje Općine Pakoštane – za uspjeh u sportu i razvijanje društvenih odnosa od značenja za Općinu Pakoštane.
Karmen Škiljić članica je Brdsko-biciklističkog kluba Pakoštane. Osvajačica je brojnih medalja na nacionalnim i međunarodnim utrkama: devet brončanih i dvije srebrne medalje.  


Skoči do alatne trake