Subota, 20 travnja, 2024

Završen 9. Festival klapa „Školjka“ u Pakoštanima: „Kožino“ dostiglo „Bunare“ i po treći put osvojilo Grand Prix!

Muška klapa Kožino osvajači su Grand prixa devetog Festivala klapa Školjka u Pakoštanima. Prošlogodišnji pobjednici i ovoga puta zaslužili su najviše ocjene tročlanog ocjenjivačkog suda u sastavu: skladatelj, obrađivač i voditelj klapa Mojmir Čačija iz Sinja, skladatelj, obrađivač i voditelj klapa i zborova Ivo Nižić iz Zadra i vrstan pjevač, voditelj klapa i obrađivač Marko Rogošić iz Zagreba.
Natjecalo se ukupno trinaest klapa, četiri muške, sedam ženskih i dvije mješovite klape: muške Kontrada Zadra, Težaci iz Paljuva i Kalelarga iz Zadra, ženske Ventule iz Splita, Uzorita iz Sukošana, Zikva s Pašmana, Stridonne iz Štrigove, Luna iz Kožina, Kapric iz Zadra i Kurjože iz Podstrane te mješovite Žrnovnica iz Žrnovnice i Maraška iz Zadra. U treći završni krug plasirali su se Kurjože, Kontrada i Kožino u kojem su Kožinjani sa skladbom „’Vo je naša zemja“ pobijedili i zasluženo osvojili Grand Prix i Zlatnu plaketu.

školjka-2016-6S ciljem da potakne razvoj klapskog pjevanja u Zadarskoj i susjednoj Šibensko-kninskoj županiji te da ponudi jednu novu formu natjecanja po uzoru na zborska natjecanja u svijetu, a klapama povratnu informaciju u obliku pisanih komentara, Festival klapa Školjka ove godine ponešto je izmijenila koncept. Novosti su da se na Školjku mogu prijaviti klape iz cijele Hrvatske te održavanje festivala u tri dijela. Posebnost je natjecanje i muških i ženskih i mješovitih klapa zajedno kao i akustična školjka koja daje osjećaj pjevanja „ispod volta“ s posebnim ozvučenjem uz minimalan doprinos tehnike.

školjka-2016-33 – Želja nam je da, kao i do sada, ne popuštamo estradi, no da ipak natjecanje učinimo zanimljivijim i privlačnijim publici, a da pedagoški efekt po kojem je Školjka poznata ne izostane u ovom konceptu tako da će i dalje jedna od glavnih značajki biti i pisani komentari umjetničkog voditelja za klape koji nisu prošli selekciju kao i pisani komentari svih članova žirija deset dana nakon održanog festivala. – rekao je umjetnički voditelj Školjke Bojan Pogrmilović.
Brončane plakete pripale su klapama Ventula, Maraška, Uzorita, Zikva, Žrnovnica i Težaci. Srebrne plakete osvojili su Stridonne, Luna, Kalelarga i Kapric. Zlatne plakete uručene su Kontradi, Kurjožama i pobjednicima festivala klapi Kožino predvođeni prvim tenorom Dujom Stanišićem. Grand Prix, plakete i prigodne darove uručili su direktor festivala i općinski načelnik Milivoj Kurtov te direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane Danijela Vulin.

školjka-2016-22Dosadašnji pobjednici pakoštanske Školjke bili su klapa Bunari iz Vodica, čak tri puta, kao i ovogodišnji klapa Kožino, po jednom klapa Cantus iz Sv. Filip i Jakova, klapa Biograd te Kaleta iz Zadra. U ovih osam godina na Školjci je nastupilo oko 60 klapa, među njima i poznati velikani klapskog pjevanja kao što su klape Sinj, Cambi, Filip Dević, Cesarice, Šufit, Luka, Grdelin, Jelsa i Dišpet.

školjka-2016-32Festival Školjka, u organizaciji Općine Pakoštane i suorganizaciji Turističke zajednice općine Pakoštane, svečano je otvorio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić. Program je vodila Anđela Fržop. Scenu, statuu Školjke i diplome osmislio je Jakov Đinđić. Statuu Školjke izradio je Bojan Podhraški. Glavni koordinator festivalskih događanja i autor softvera za bodovanje klapa bio je Nenad Macuka. Za konstrukciju školjke na pozornici zaslužni su Slavko Maksan i Anđelko Maksan sa suradnicima.


Skoči do alatne trake