Petak, 19 travnja, 2024

Predstavljena knjiga „Ivan Gudelj – hajdučka priča“: „Izvukla me vjera i pozitivno razmišljanje!“

U kino-dvorani u Sv. Filip i Jakovu predstavljena je knjiga „Ivan Gudelj – hajdučka priča“ autora Blaža Duplančića, sportskog novinara Slobodne Dalmacije. Knjiga je, zapravo, životna ispovijest o, zbog teške bolesti, prekinutoj karijeri proslavljenog nogometaša Hajduka i svojevremeno najboljeg juniora Europe Ivana Gudelja. Kako je i sam Gudelj istakao, osnovna misao knjige je kada sve izgleda kao bezizlazna situacija, vjera i pozitivno razmišljanje je ono što nas vraća. Nakon izlječenja od hepatitisa B, Gudelj se posvetio trenerskom poslu i fakultetu te dugo godina bio izbornikom hrvatske reprezentacije mlađih uzrasta.

ivan-gudelj-hajdučka-pruiča-sv-filip-i-jakov-9– Moj život nakon 26. godine bio je prava noćna mora. Gotovo tri godine nisam se mogao pomiriti s činjenicom da je u nedjelju nova utakmica i da se igra bez mene. Iz situacije koja se na prvi pogled činila bezizlaznom izvukla me vjera i pozitivno razmišljanje. – rekao je Ivan Gudelj koji se umjesto u jedan od najboljih klubova Europe morao preseliti u Zagreb na liječenje od opake bolesti.
Velikom igrači i čovjeku zapljeskali su mladi sportaši, nogometaši i košarkaši s područja Općine Sv. Filip i Jakov, susjednih općina i Zagreba: NK Gorica, NK Raštane, NK Galovac, NK Vrčevo, NK Nova zora, KK Pristan i KK Bosco.
– Nakon prekida karijere, upisao sam Kineziološki fakultet u Zagrebu, studirao šest godina i završio ga u 40. godini. Svaki ispit je bio moje ushićenje i trenutak koji me odmicao od depresije. Moja je poruka da se sve može pa i završiti fakultet u 40. godini i nadvladati situaciju ma kako teška bila pa bila to i bolest. – kazao je Gudelj.
Nazočne je pozdravio, posebno mlade, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić koji se na trenutak prisjetio 1986. godine i utakmice kada je kapetan Hajduka Ivan Gudelj zbog iscrpljenosti pred kraj utakmice s Crvenom Zvezdom napustio travnjak. Vilson Džoni, legendarni nogometaš Hajduka i Dinama, rekao je za svojeg prijatelja Ivana Gudelja da je bio nesuđeni igrač Reala, Barcelone ili Bayerna.

ivan-gudelj-hajdučka-pruiča-sv-filip-i-jakov-1Gudelj je u svojoj relativno kratkoj igračkoj karijeri odigrao 362 utakmice za Hajduk i postigao 93 pogotka i treći je strijelac splitskog kluba u europskim natjecanjima. Za ondašnju reprezentaciju igrao je 33 puta i postigao 3 zgoditka. Samo jedanput u karijeri je bio kažnjen crvenim kartonom i to ne radi preoštrih ili nesportskih poteza već, u žaru zanosa nakon postignutog gola, zbog skidanja majice.
– Ivan je u to doba bio najtraženiji Europljanin s nogometnih travnjaka i bio je u najboljim godinama, imao ih je samo 26. Ivanova hajdučka priča iz pera kolege novinara Blaža Duplančića, koji je za ovu knjigu dobio nagradu Hrvatskog zbora sportskih novinara, zapravo je iskrena ispovijest Ivana Gudelja u šest činova, ukoričenih poglavlja, a zapravo se radi o istinskoj životnoj i sportskog drami.  – rekao je glavni urednik knjige i novinar Slobodne Dalmacije Mijo Grabovac.

ivan-gudelj-hajdučka-pruiča-sv-filip-i-jakov-4Gudelj je devetnaest godina vodio kadetsku državnu reprezentaciju i, kako je naglasio Grabovac, regrutirao nove „vatrene“. Njegov prvi trener pokojni Andrej Janković, kada ga je otac Marijan doveo na trening 1975. godine kod stare plinare, rekao je da tako nadarenog dječaka još nije vidio. U svijet nogometa uveo ga je Marinko Boban, otac proslavljenog Zvonimira Bobana, upisavši ga u NK Mračaj iz Runovića. Dvaput je igrao s juniorskom reprezentacijom finale Europskog prvenstva, 1979. okitio se naslovom kada je i proglašen za najboljeg juniora starog kontinenta. Kao 22-godišnjak postao je najmlađim kapetanom reprezentacije, a iste godine 1982. izabran je za najboljeg nogometaša bivše države, ispred Zajeca, Mlinarića i Sušića i to kao najmlađi dobitnik ove prestižne nagrade.
Program je vodila Vesna Matešić, a u glazbenom dijelu nastupile su članice ženske klape „Karmel“ iz Turnja.


Skoči do alatne trake