Petak, 29 ožujka, 2024

Tvornica mreža i ambalaže kreditom Erste banke i subvencijama Zadarske županije i Ministarstva poduzetništva i obrta kupila stroj vrijedan 5 milijuna kuna: Stroj otvara deset novih radnih mjesta, slijedi ulaganje u novi pogon dorade od 11 milijuna kuna

U povodu nabavke novog stroja vrijednog 5 milijuna kuna župan Zadarske županije Stipe Zrilić, u pratnji suradnika, posjetio je Tvornicu mreža i ambalaže u Biogradu na Moru. Projekt nabavke stroja za proizvodnju ribarskih bezčvornih mreža biogradska tvrtka realizirala je kreditom Erste banke uz subvencioniranje po 2 posto kamatne stope putem posebnih programa za poduzetnike Zadarske županije i Ministarstva poduzetništva i obrta.
– Ovo je drugi stroj ovog tipa kojeg smo kupili. Prvi je nabavljen 2008. godine čiji je kapacitet bio 200 tona, a Tvornica mreža i ambalaže je u to vrijeme proizvodila 30 tona prediva odnosno mreža. Tada smo mislili da nikada nećemo dostići tu količinu, međutim, prošle godine smo našli tržište na koje možemo plasirati od 300 do 350 tona mreža. – naglasio je, sada u ulozi savjetnika, a ranije u ulozi direktore tvrtke Darko Eškinja čiju je vodeću funkciju preuzeo njegov sin Ivan Eškinja.
Kupci su u velikom broju domaći ali zamjetan je porast izvoza, većinom u Grčku i Italiju, a u posljednje vrijeme i u Australiju. Novonabavljeni stroj donio je pet novih radnih mjesta u tvrtki koja broji ukupno 95 zaposlenika, većinom mlađe dobi.

tvornica-mreža-i-ambalaže-25-4-2016-1– Kada sam 2004. godine ulazio u Tvornicu mreža, nisam mislio da ću toliko uložiti. Od tada do danas smo u pogon uložili 45 milijuna kuna. Kada smo došao u tvornicu, posljednji stroj je bio kupljen 1972. godine. Ulaganjem u kompletno novu tehnologiju je jedini način da možemo konkurirati svjetskom tržištu. – dodao je Eškinja.
Ako se ostvari pozitivan rezultat prijave projekta na natječaj EU fondova, na susjednom zemljištu površine od 1200 četvornih metara Tvornica mreža i ambalaže investirat će oko 11 milijuna kuna u novi pogon dorade u kojem će biti zaposleno deset novih djelatnika. Tvornica mreža i ambalaže nema konkurenciju u Hrvatsku, ona dolazi većinom iz Dalekog istoka, međutim, glavni aduti biogradske tvrtke u bespoštednoj tržišnoj utakmici su, kako je rekao Darko Eškinja, kvaliteta, brzina usluge i izrada po mjeri.

tvornica-mreža-i-ambalaže-25-4-2016-2Za istaknuti je podatak da je 2004. godine u susjednoj Italiji bilo sedamdeset tvornica ribolovnih mreža dok danas više nema nijedne budući da su svi preselili proizvodnju u Kinu.
–  Nešto malo se proizvodi u Slovačkoj dok ih je većina preselila na Daleki istok. Jeftina radna snaga i niski dolar su ih prisili na to. Mi smo tu ostali kao jedna mala tvrtka koja je našim ribarima uvijek pri ruci. U posljednjih nekoliko godina bazirali smo se na doradu jer u današnje vrijeme ribari traže gotov proizvod koji odmah spreman za ribolov. Drugo, uslugu krpanja mreže od sada i mi nudimo. I treće, kada govorimo o marikulturi, od sada proizvodimo, pored kaveza za oradu i brancina, i kaveze za tunu te smo tako pridobili nove kupce. Tako je prvi kupac kaveza za tunu bila domaća tvrtka „Pelagos Net Farma“ generala Gotovine. – istakao je Eškinja.
Župan Zrilić naglasio je značaj ovakvih tvrtki pogotovo kada je o proizvodnoj djelatnosti riječ. Zadarska županija je dobila 28 milijuna kuna za program subvencioniranja kamatne stope poduzetničkih kredita.

tvornica-mreža-i-ambalaže-25-4-2016-8– Ovakav razvoj proizvodnje na području Zadarske županije ja još nisam vidio. To je rast od 20 do 30 posto godišnje i daj Bože da se tako nastavi, ne mora tako naglo, ali makar 10 posto. Oko 50 do 60 projekata na kojima smo radili u suradnji sa Županijom naša je banka financirala, uz još neke banke. Nijedan projekt u tih petnaest godina nije propao. Znači, to je stopostotna uspješnost. – rekao je direktor zadarske Erste banke Šime Kevrić.
Uz župana Stipu Zrilića, vlasnika Darka Eškinju, direktora Erste banke Šimu Kevrića, predstavljanju nove investicije u Industrijskoj zoni Biograd nazočili su još direktor Ivan Eškinja, voditeljica računovodstva Slavica Adžić Kapitanović, voditelj izvoza Marko Jačan, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zadarske županije Ante Vukašina i pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese Davor Lonić.


Skoči do alatne trake