Još 22 dana do Škrapinga Pirates 2016: Prijavljeno već više od 600 natjecatelja iz osam europskih država, na sajmu i izlagači sa Sicilije!

Idejni začetnik Škrapinga i atletski stručnjak Josip Tomić dao je nekoliko savjeta "škraperima": podsjetio ih je na dovoljnu količinu tekućine, prilagođenu odjeću s obzirom na ožujsku buru koja zna zapuhati za vrijeme Škrapinga i prije utrke proučavanje karte sa savjetovanjem s mještanima koji ipak najbolje poznaju teren otoka Pašmana.

392
Booking.com

Do jedanaestog izdanja međunarodne sportsko-turističke manifestacije Škraping Pirates 2016 preostalo je još 22 dana, a broj prijava je iz dana u dan raste. Trenutno je prijavljeno više od 600 natjecatelja iz osam država, od Slovenije, Mađarske, Italije, Švicarske do Norveške.
Maksimalan broj je 1200 prijava pa organizatori očekuju da će se mjesta vrlo brzo popuniti u sljedećim danima s obzirom kako je u prošla tri dana prijavljeno dvjesto „škrapera“.
Važno je naglasiti da je važeća prijava za sudjelovanje na Škrapingu jedino ona za koju je izvršena uplata startnine.
Škraping utrka će se održati u subotu, 5. ožujka 2016. godine u Tkonu na otoku Pašmanu dok će Škraping tjedan početi već u nedjelju 28. veljače 2016. godine s ekološkom akcijom čišćenja staza i podmorja otoka Pašmana.
Za posjetitelje i natjecatelje tijekom Škraping tjedna pripremljen je raznolik kulturno-gastronomski program događanja, od predavanja i izložbe predmeta s hidroarheološkog nalazišta blizu obližnjeg otočića Gnalić, radionice za djecu i predstave u režiji kazališta Kerempuh pa do tradicionalnog Sajma otočnih proizvoda Tkon na kojem će sudjelovati više od četrdeset izlagača s gotovo svih jadranskih otoka. Ove godine sajam u Tkonu će ugostiti i nekoliko izlagača sa Sicilije koji donose svoje autohtone proizvode.

škraping-2016-najava-2Dan poslije Škrapinga, u nedjelju 6. ožujka, bit će održan Škrapić – mali Škraping za djecu u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona na kojem će sudjelovati više od 200 malih „škrapera“ iz brojnih dječjih vrtića diljem Zadarske županije. Idejni začetnik Škrapinga biogradski atletski trener i sportski djelatnik Josip Tomić savjetuje „trekere“:

škraping-2016-najava-1
Josip Tomić

– Natjecatelji na 12 km i 25 km trebali bi piti vode ili energetski napitak svakih petnaestak minuta u malim gutljajima ali redovito. Dobro je piti i prije utrke. Za određene kategorije, organizator osigurava vodu na okrjepnim postajama. Početkom ožujka obično na otoku bude bura pa se treba pripremiti tako da odjenete više tanjih komada odjeće. Deblji komadi bi vas opterećivali putem i više biste se znojili. Veći dio staze je kamenit pa je potrebna obuća s jakim potplatom, a odozgo mekana i po mogućnosti porozna da se ne znoje noge. Obuća bi trebala biti komotna, najbolje pola broja veća da se spriječe žuljevi i nabijanje palca na kamenoj podlozi. Dobro proučite kartu koju ćete dobiti pri dolasku. Također pitajte kolege trkače ili domaćine o nekim dijelovima koji vam nisu jasni. Tako ćete smanjiti mogućnost gubljenja vremena i energije u traženju pravog puta. Bilo bi jako dobro da trenirate do Škrapinga najmanje tri puta tjedno. Najbolje da idete terenom koji ide uzbrdo-nizbrdo. Izbjegavajte asfalt i beton. Ako idete tri treninga onda neka jedan bude nešto kraći i u tempu da jedva možete pričati s nekim tko bi bio pored vas. Ostala dva treninga neka budu duža, u laganom tempu, takvom da možete normalno pričati, bez zastajkivanja. Količinu vode koja vam je potrebna na Škrapingu odredite prema svojim na treninzima. – dragocjeni su i uvijek dobrodošli savjeti iskusnog stručnjaka Josipa Tomića.
Prijave za glavnu utrku bit će otvorene do petka 26. veljače 2016. godine do 12 sati ili ranije u slučaju da se prijavi maksimalan broj natjecatelja.


 

Program Škraping Pirates 2016:
28.2. Nedjelja:
Čišćenje putova i staza na otoku Pašmanu u suradnji s planinarskim društvom “Belveder” iz Biograda i volonterima sa otoka Pašmana u 09:30;

3.3. Četvrtak:
Otvorenje izložbe „Brodolom kod otoka Gnalića“, dipl.arh. Katarina Batur, Dom za kulturu – Tkon u 18:00;

4.3. Petak:
Doček Škrapera u 20:30, Tkon riva
Registracija natjecatelja svih kategorija 17:00 – 22:00, Sala restorana Sovinje u Tkonu;

5.3. Subota:
Utrka Škraping i Sajam otočnih proizvoda

– registracija za kategorije Challenger i Light 07:00 – 09:00, Sala restorana Sovinje u Tkonu
– Start utrke Ultra kategorije u 8:00 – Ždrelac
– DJ Benđo od 8:00-19:00 – Tkon na Mulu
– Start utrke Challenger i Light kategorije u 10:00 – Tkon na Mulu
– Sajam otočnih proizvoda – otvorenje Sajma u 10:15 – Tkon na Mulu

Zabavni program, Tkon na Mulu
– KUD Kunjka Tkon u 10:30
– KUD Sv. Luka Ždrelac u 11:00
– nastup Kunjskih mažoretkinja u 11:30
– nastup dječjeg zbora Kunjski ćoci u 11:45
– Mandolinski orkestar Tkon u 12:00

Predavanje na temu „Brodolom kod otoka Gnalića“, doc.dr.sc. Irena Radić Rossi u 17:00, Dom za kulturu – Tkon

Restoran „Đardin“ Tkon, večera za izlagače Sajma sa podijelom Zahvalnica i nastupom Klape u 17:30

Svečani program: sala restorana „Sovinje“, Tkon s početkom od 20:00

– Dodjela diploma za najbolji otočni proizvod i suvenir 7. Sajma otočnih proizvoda Tkon
– Proglašenje pobjednika utrke Škraping 2016. u 21:00
– Party: od 22:00 – nastup grupe „ZARATINO“
– DJ FIDELIUS – od 02:00 do jutarnjih sati
Voditelji programa: Branka Pelicarić i Adriana Benčić;

06.03. Nedjelja:

– Sajam otočnih proizvoda s početkom u 08:00 – Tkon na Mulu
– Predavanje na temu: „Hrvatski otočni proizvod-Inventivni pristup otočnim proizvodnjama: lokalna znanja i iskustva“, predavač: gđa. Ljubica Ajduković Ugarković, voditeljica Službe za politiku razvoja otoka, Centar za kulturu Tkon, od 09:30-10:00 sati
– Predavanje na temu „Vrijednost tradicijskih poljoprivredno prehrambenih proizvoda“, predavač: Jakov Kolega, dipl. ing. agr. Centar za kulturu Tkon, od 10:00-11:00
– 11:00-12:30 – obilazak nositelja oznake HOP otoka Pašmana s obilaskom Benediktinskog samostana „Ćokovac“

– Dj „Benđo“

DJEČJI ŠKRAPIĆ
Start: 11:30 – Tkon na Mulu
Podjela medalja u cilju: 12:30 – Tkon na Mulu
Kazališna predstava za djecu „Eko Keko“ u izvedbi Produkcije „Z“ u 14:00, Dom za kulturu – Tkon