Park prirode „Vransko jezero“ 2. veljače (utorak) obilježava Svjetski dan močvarnih staništa: Tijekom radionice „Skuhaj, posloži, odgovorno odloži“ u hotelu „Kornati“ biogradski srednjoškolci će odvajati organski otpad

215
Booking.com

Javna ustanova Park prirode „Vransko jezero“ 2. veljače 2016. godine s početkom u 10 sati u hotelu „Kornati“ u Biogradu na Moru obilježava Svjetski dan močvarnih staništa s ciljem podizanja razine svijesti o vrijednostima i važnosti zaštite močvarnih staništa. Ovogodišnja tema Vlažna staništa za našu budućnost: Živjeti održivo“ je odabrana da pokaže vitalnu ulogu močvarnih područja za budućnost čovječanstva te da održivim korištenjem čuvamo močvare.

U povodu obilježavanja ovog važnog datuma Javna ustanova Park prirode „Vransko jezero“ u suradnji s Ilirijom d.d. organizira radionicu: „Skuhaj, posloži, odgovorno odloži“.

vransko-jezero-projekti-1

Radionica na temu pravilnog odvajanja otpada i uporabe otpadnih materijala u svrhu recikliranja, s naglaskom na biootpad koji je najzastupljeniji otpad u restoranima i ostalim ugostiteljsko-turističkim objektima, namijenjena je učenicima ugostiteljskih smjerova Srednje škole Biograd na Moru. Cilj JUPP „Vransko jezero“ je potaknuti razumijevanje mladih lokalne zajednice o vrijednosti močvara i objasniti im na koji način oni mogu pridonijeti očuvanju i održivom  korištenju.

Prvi dio radionice će se održati 2. veljače, u konferencijskoj dvorani hotela „Kornati“ na međunarodni dan močvarnih staništa u trajanju od 10 do 14 sati, a obuhvaćat će sljedeći sadržaj:

– pripremanje hrane prilikom čega će se odvajati organski otpad koji će se koristiti na radionici kompostiranja;
– interaktivno predavanje o vrijednosti močvara i sudjelovanju mladih lokalne zajednice u održivom korištenju močvara;
– radionicu kompostiranja na kojoj će učenici praktičnim radom učiti kompostirati.

Drugi dio radionice će se održati u travnju kada će učenici posjetiti Ornitološki rezervat iz kojeg dalekozorom mogu uočiti odlagalište otpada koje je u neposrednoj blizini Ornitološkog rezervata. U sklopu terenskog obilaska bit će organizirana radionica pripreme samoniklog jestivog bilja na području info centra Prosika s ciljem podizanja svijesti o tradicijskom znanju o samoniklom bilju, njegovom prikupljanju i održivom korištenju.