Subota, 20 travnja, 2024

“Komunalcu” 15,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za izgradnju kanalizacijske mreže na Meterizama, Rustu, Biograd-istoku i Kumentu

Biogradski „Komunalac“ uspješno je aplicirao projekt „Izgradnja kanalizacijskog sustava Biogradske rivijere – podsustava Biograd na Moru“ na natječaj kojeg je kao posredničko tijelo raspisalo Ministarstvo poljoprivrede krajem travnja ove godine. Među 26 izabranih projekata javne odvodnje s integriranom javnom vodoopskrbom od ukupno više od sto i pedeset prijavljenih iz cijele Hrvatske, projekt „Komunalca“ evaluiran je s visokih 95 bodova čime je rangiran na drugo mjesto, odmah iza projekta Koprivničkih voda d.o.o. Iznos bespovratnih sredstava Europske unije namijenjen financiranju projekata javne odvodnje i/ili javne odvodnje s integriranom javnom vodoopskrbom iznosi 230 milijuna kuna dok je za sufinanciranje projekata javne vodoopskrbe osigurano 150 milijuna.
Spomenuta sredstva bit će dodijeljena iz Kohezijskog fonda za provedbu investicijskih projekata koji se odnose na manje dijelove javnog vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava.
Postupak procjene projektnih prijava proveli su Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode te je objavljena rang-lista izabranih projekata uzimajući u obzir rezultate ocjenjivanja i provjere prihvatljivosti te raspoloživa EU financijska sredstva.
– Od ukupno 230 milijuna kuna koje dodjeljuje EU, nama će biti na raspolaganju 15 milijuna i 625 tisuća kuna s PDV-om. Iskoristit će se za izgradnju sekundarne kanalizacijske mreže u Biogradu na području gradskih predjela Meterize, Rust, Biograd-istok i Kumenat. – rekao je direktor „Komunalca“ Marin Colić.
Na javnu mrežu odvodnje otpadnih voda na području grada Biograda priključeno je ukupno 1800 kućanstava odnosno subjekata, slijedi općina Pakoštane sa 430 te općina Sv. Filip i Jakov s 410 priključaka.
– Uz dobivenih 15,6 milijuna kuna iz fonda Europske unije, jedinica lokalne samouprave Grad Biograd sudjelovat će s 10 posto sredstava od ukupne vrijednosti radova na spomenutim gradskim predjelima. – kazala je financijska direktorica „Komunalca“ Jelena Jelić.
Od početka projekta zaštite od onečišćenja u priobalnim gradovima Projekta Jadran, na području grada Biograda na Moru i susjednih općina Sv. Filip i Jakov i Pakoštane do sada je uloženo oko 105 milijuna kuna.

Skoči do alatne trake