Subota, 20 travnja, 2024

Obilježen Dan općine Pakoštane, načelnik Milivoj Kurtov najavio: “Obnovljeni Maškovića han bit će kulturno-turistička atrakcija našega kraja”

U sklopu obilježavanja Dana općine Pakoštane, Maškovića han u Vrani svečano je otvorio svoja vrata nakon višegodišnjeg uspješno završenog projekta obnove sufinanciranog iz pretpristupnog programa Europske unije IPA 2009. Projekt službenog naziva „Obnova Maškovića hana i gospodarska revitalizacija mjesta Vrana“ stajao je 2,63 milijuna eura od čega je tri četvrtine iznosa osigurala EU, a preostalu četvrtinu Ministarstvo kulture.
– Sretni smo da danas možemo pokazati naš vrijedan spomenik Maškovića han obnovljen i pripremljen da postane kulturno-turistička atrakcija našeg kraja u kojem će biti mali hotel, restoran, popratni sadržaji, prostor gdje će se moći održavati razne društvene i kulturne manifestacije i proslave. Obnovljeni han je rezultat višegodišnjeg rada i zahvaljujem se  onima koji su omogućili provođenje projekta. – istakao je, među ostalim, načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov zahvalivši se predstavnicima Europske komisije u Hrvatskoj, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje projekata i programa EU te posebno Ministarstvu kulture koje je projekt osmislilo i osiguralo sufinanciranje na razini države te načelnici Sektora za programe i projekte Europske unije pri Ministarstvu kulture Anastaziji Magaš-Mesić.

dan-opcine-pakostane-2015-27U pripremi projektne dokumentacije utrošeno je oko milijun kuna pri čemu je Općina Pakoštane sudjelovala sa 40 posto, a Ministarstvo kulture sa 60 posto. U ime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU zamjenik ministra Jakša Puljiz naglasio je kako je ovaj projekt započet prije nego što je Republika Hrvatska postala članicom EU, u vrijeme kada se raspolagalo manjim sredstvima i kada su bili stroži uvjeti i zahtjevne procedure koje je trebalo zadovoljiti.
– Kada pogledate slike projekta prije i poslije, onda je jasno da je ovo zapravo jedna velika stvar. Ovo nije bilo kakav lokalni projekt, on nadilazi lokalne okvire. Duboko vjerujemo da će ovaj projekt postati primjer drugim projektima. – rekao je Jakša Puljiz.

dan-opcine-pakostane-2015-6Zamjenik ministra kulture Alen Kajmović istakao kako ovaj projekt nije važan samo za Općinu Pakoštane i Zadarsku županiju već posebno za Ministarstvo kulture kojem je ovo bio prvi projekt iz IPA programa.
– Osnovna ideja bila je obnoviti objekt, međutim, sama priča je puno više od toga. S obnavljanjem se kreće u nešto puno značajnije: revitalizaciju ovog prostora. Dajemo jednu novu turističku ponudu što je izrazito bitno i mogućnost novih zapošljavanja. – istakao je Alen Kajmović.
Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Pakoštane vodio je zamjenik predsjednika Vijeća Marin Barešić. Nazočnima su se prigodnom riječju obratili načelnik Milivoj Kurtov  i župan Zadarske županije Stipe Zrilić. Sjednici su nazočili još general Ante Gotovina u pratnji supruge Dunje, zamjenica turskog veleposlanika u Hrvatskoj Ayse Selcan Sanli, saborski zastupnikBranko Kutija, gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, ministar obrane Ante Kotromanović,načelnik zbratimljenih Općina Podstrana i Proložac Mladen Bartulović i Mate Lasić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić i drugi.

dan-opcine-pakostane-2015-17„Lijepu našu“ izveli su članovi klape „Praska“ iz Podstrane, a program svečanosti vodila je Anđela Fržop. Članovi udruge „Vitezovi vranski“, za vrijeme svečanog otvaranja, dočarali su svojom pojavom i kratkim simulacijama viteških borbi ugođaj u hanu iz 17. stoljeća i na najbolji mogući način najavili središnju ljetnu manifestaciju „Dani vitezova vranskih“ koje će se održati 21. i 22. kolovoza sada potpuno obnovljenom hanu u Vrani te, sljedećeg dana, na rivi u Pakoštanima.


Skoči do alatne trake